Anul trecut s-a dovedit unul foarte bun pentru vanzatorii de resedinte luxoase. In materie de preturi au fost stabilite noi recorduri, iar ca arie de vanzari geografia rezidentialului de lux a fost extinsa si mai mult

Dubai a fost in centrul atentiei si va ramane acolo mult timp de acum incolo. Anul trecut, pe piata de lux rezidentiala a fost depasit un nou record de pret. Una dintre cele trei sute de insule ale arhipelagului artificial World, de langa Dubai, a fost vanduta contra sumei de 263 milioane dolari. Pretul platit pentru insula Markovo (24,7 hectare) este dublu fata de cel achitat de magnatul otelului, Lashmi Mittal, pentru resedinta sa din Londra, cumparata in 2005 si considerata mult timp cea mai scumpa din lume.
De altfel, arhipelagul World este cea mai populara destinatie pentru amatorii de insule. Pana la tranzactia Markovo, insulele vandute aici nu au depasit valoarea de 50 milioane dolari. Majoritatea vanzarilor au tintit si lovit coarda sensibila a patriotismului national. Astfel, insula Shanghai a fost cumparata de omul de afaceri chinez Bin Hu (28 milioane dolari), grupul de 4 insule denumit Irlanda a fost preluat de un investitor irlandez, care va face acolo o statiune turistica si SPA cu specific irlandez, iar Austria a fost cumparata de presedintele companiei Kleindinest Group din Austria. Insula Etiopia a fost cumparata de cuplul Angelina Jolie si Brad Pitt, probabil in cinstea fetitei pe care cei doi au adoptat-o recent din Etiopia.

Londra - Mecca imobiliara

Capitala britanica ramane totusi locul de „pelerinaj“ imobiliar preferat de majoritatea clientilor de locuinte de lux. Anul trecut, cea mai mare achizitie imobiliara in Londra l-a avut ca autor pe milionarul kazah Horelma Peramam, care a cumparat, cu 50 milioane de lire sterline, resedinta Toprak aflata in nordul Londrei. Imobilul a fost construit de bancherul turc Halis Toprak, care insa nu a locuit niciodata in aceasta casa.

A treia tranzactie ca marime a vizat castelul Park Place, de langa Londra. De-a lungul timpului (secolele XVIII-XIX), proprietari ai castelului au fost ducele Archibald Hamilton, Frederick Prince of Wales, fiul si mostenitorul regelui George al II-lea, precum si regele George al III-lea.
O alta vila situata in zona Hampstead din Londra a fost obiectul unei tranzactii-record, dupa ce miliardarul israelian Lev Leviev a platit pentru ea suma de 35 milioane lire (47 milioane euro). Resedinta cu sapte dormitoare, ce include un cinema, un club de noapte, dar si o usa de intrare blindata (cantarind o jumatate de tona), este situata pe o strada privata, pe care mai locuiesc Ringo Star, fostul baterist al grupului Beatles, si Maurice Gibb, fostul membru al formatiei Bee Gees.
De fapt, in segmentul proprietatilor luxury, indigenii sunt tot mai dislocati de pe piata britanica in favoarea strainilor. Conform datelor companiei Knight Frank, strainii reprezinta circa 75% din cumparatorii de locuinte cu valoare de peste 3 milioane lire sterline, majoritatea fiind originari din tari precum China, India sau Rusia.

Totodata, si randamentele proprietatilor de lux sunt mai mult decat multumitoare. Astfel, in ultimii ani preturile locuintelor de lux londoneze au crescut de zece ori, in timp ce pretul mediu al locuintelor obisnuite s-a marit doar de doua-trei ori.

Noi destinatii de lux

Londra este prin traditie o piata a luxului rezidential. In Europa continentala, de un renume comparativ se mai bucura doar Coasta de Azur franceza. Totusi, in ultimii ani s-au impus in voga noi destinatii de lux. Geografia respectiva cuprinde acum zone largi din Spania, Elvetia, Austria si chiar Cehia, aria fiind in continua extindere odata cu imbogatirile care au loc in zona centrala si rasariteana a Europei. In Spania, de exemplu, daca in urma cu 20 de ani devenisera foarte populare proprietatile de lux din Costa Brava, acum geografia luxury cuprinde statiuni precum Punto Bano, Marbella, Costa del Sol.
Analistii companiei Paul’s Yard spun ca zonele de lux rezidential cresc de la an la an si ca in anii urmatori, gratie dezvoltarii infrastructurii, in acest club select vor intra tari precum Croatia, Muntenegru sau chiar Bulgaria. In afara de proprietatile aflate in zone de statiune (montana sau la mare), castelele europene se bucura de cea mai mare cautare.
In America, destinatiile favorite au depasit deja traditionalele granite - Florida, California etc. O zona in ascensiune din acest punct de vedere este statul Vermont, unde se gasesc cele mai bune vile cu domenii de vanatoare. Suprafetele proprietatilor pleaca de la cateva hectare, iar preturile de la doua-trei milioane dolari.

Mici paradisuri rezidentiale pentru miliardari se nasc si in America Latina. In Panama, spre exemplu, insula Viveros a devenit un loc preferat de miliardarii nord-americani, unde se pot cumpara vile la preturi care nu depasesc doua-trei milioane dolari.

Gusturile bogatilor

Una dintre caracteristicile evolutiei gusturilor in materie de lux rezidential este renuntarea la high-tech sau, mai bine zis, la excesul de high-tech. Totodata, stilul la moda in anii ’90, cladiri de sticla si beton, este tot mai putin solicitat, cedand locul stilului californian, mult mai delicat, caracterizat de forme ferme, ferestre pana-n pardoseala si aspect „aerisit“. Ca tendinte de design, stilurile art deco si art nouveau continua sa domine interioarele de lux, dar si clasicul se bucura inca de popularitate.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.