Proprietarii apartamentelor din centrele universitare au redus chiriile cu pana la 11% ca urmare a scaderii cererii, determinata de intrarea studentilor in vacanta, dar odata cu revenirea interesului pe piata acestia vor opera cresteri.

"Punctual, diferentele de pret ating si 11% fata de acum trei luni, cea mai mare scadere fiind intalnita in cazul apartamentelor cu doua camere din Iasi. In Capitala, cele mai ieftine chirii se situeaza in jurul valorii de 150 de euro/luna, in timp ce la Timisoara, in aceasta perioada, pretul chiriilor la garsoniere poate cobori pana la 100 euro/luna. In Cluj-Napoca, preturile pentru inchirierea unei garsoniere pornesc de la 120 euro/luna", se arata intr-un comunicat al portalului imobiliare.ro.

  • Analistii portalului apreciaza ca in ultima decada a lunii august si in septembrie, cand cererea revine proprietarii vor creste din nou chiriile.

"In marile centre universitare din tara, Bucuresti, Timisoara, Iasi sau Cluj-Napoca, de doua ori pe an, la finalul anului universitar si la inceputul acestuia, studentii au capacitatea de a schimba focusul pe piata rezidentiala, dinspre vanzari spre inchirieri: in prima faza prin cresterea considerabila a numarului ofertelor, determinata de eliberarea apartamentelor pe perioada verii, iar mai apoi prin revenirea cererii. Preturile sunt afectate in consecinta, scad cu cateva procente in iulie, pentru a creste in septembrie", a declarat, in comunicat, Adrian Erimescu, director general al imobiliare.ro.

In Capitala scaderile de pret sunt mai mici decat in celelalte centre universitare din tara. Pe de-o parte, apartamentele inchiriate de studenti nu au o pondere la fel de mare ca in Timisoara sau Cluj-Napoca, iar pe de alta parte, acestia nu se grabesc sa elibereze apartamentele la inceputul vacantei, multi ramanand in oras pentru joburi de vara.

"Totusi, in aceasta perioada pot fi gasite oferte foarte bune. Astfel, chiria unei garsoniere in zone precum Drumul Taberei sau Titan porneste de la 150 de euro/luna. In cazul unui apartament cu doua camere, chiria lunara porneste de la 200 de euro/luna in Titan sau Berceni. Studentii pot alege apartamente cu trei camere pentru preturi care pornesc de la 250-280 de euro/luna in aproape orice mare cartier din Capitala", precizeaza sursa citata.

  • Cluj-Napoca este orasul cu cea mai vizibila crestere a numarului de oferte de inchiriere, scrie MEDIAFAX . In prezent, pe piata exista cu 21% mai multe garsoniere de inchiriat, cu 14% mai multe apartamente cu doua camere si cu 63% mai multe oferte care vizeaza inchirierea apartamentelor cu trei camere, fata de perioada de inceput a anului.

In acest oras, chiria lunara pentru o garsoniera porneste de la 120 de euro in Floresti sau Dambul Rotund. In aceasta perioada, chiriile practicate pentru apartamentele cu doua camere pornesc de la 150-180 euro/luna in Manastur sau Floresti, iar cele pentru apartamentele cu trei camere de la 250-280 euro/luna, in Zorilor, Gheorgheni, dar si in Marasti si Manastur.
  • Si in Timisoara proprietarii si-au redus pretentiile in aceasta perioada cu pana la 4,5%. Astfel, in zona complexului studentesc, pretul cerut pentru inchirierea unei garsoniere mobilate, in stare buna, porneste de la 100 de euro/luna in aceasta perioada. In acelasi timp, pentru un apartament cu doua camere, pretul chiriei porneste de la 170-180 de euro/luna in Lipovei, Dacia sau la Centrul Bancar, iar pentru un apartament cu trei camere de la 250 de euro/luna in majoritatea zonelor din oras.
Citeste si:
Emily Burghelea, cu soț milionar și stă în chirie. De ce au luat...
Emily Burghelea, cu soț...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.