Cele mai cautate locuinte pentru inchiriere sunt cele cu suprafete intre 66 si 100 metri patrati si cu chirii de 200-300 de euro pe luna, reiese dintr-un sondaj al portalului imobiliare.ro.

Potrivit sondajului realizat de Agentia pentru Locuinte Noi si www.imobiliare.ro, 40% dintre respondeti ar fi dispusi sa achite chirii lunare de 200- 300 de euro, 30% de 150-200 euro. Numai 15% isi permit chirii peste 300 de euro, in timp ce alti 15% au declarat ca pot plati pana in 150 de euro/luna.

Cele mai cautate locuinte pentru inchiriere sunt cele cu suprafete intre 66 si 100 metri patrati, indicate de 30% dintre respondenti. Acestea sunt urmate de garsoniere si apartamente mici de 36-50 metri patrati si de locuintele de 51-65 metri patrati, preferate fiecare de cate 25% dintre respondenti.

In acelasi timp, numai 5% au spus ca sunt interesati sa inchirieze locuinte de peste 100 metri patrati, iar garsonierele de 25-35 metri patrati sunt cautate de 15% dintre respondenti.

Principalul criteriu in alegerea unei locuinte pentru inchiriere este valoarea chiriei lunare, in conditiile in care 75% dintre persoanele intervievate au raspuns ca se uita in primul rand la acest indicator. De asemenea, pentru 45% dintre respondenti este foarte important ca locuinta sa fie decomandata, iar pentru 30% este important acest aspect.

In topul cerintelor urmeaza dotarile si gradul de renovare a locuintei. Astfel pentru dotari (aragaz, frigider, masina de spalat) pentru 55% dintre respondenti este foarte important si pentru 15% important.

In ceea ce priveste renovarea 35% dintre respondenti au apreciat-o ca fiind foarte importanta si 35% ca fiind importanta.

Potentialii clienti nu isi doresc insa neaparat ca locuinta sa fie noua, mai degraba conteaza mobilierul nou si calitatea vecinilor. Locul de parcare conteaza pentru 55% dintre respondenti, dar si accesul la mijloacele de transport in comun.

Spre deosebire de beneficiarii interesati sa achizitioneze locuinte, pentru cei interesati sa inchirieze conteaza mai putin distanta fata de dotarile educative - gradinita, scoala sau liceu si nici cele medicale (spital, clinica), ori cele pentru relaxare si petrecerea timpului liber (mall, restaurante, cinematografe, sali si terenuri de sport).

Citeste si:
7 super avantaje obtinute la inchirierea unui loc de parcare intr-o...
7 super avantaje obtinute la...

In ceea ce priveste perioada de inchiriere, potentialii beneficiari sunt interesati de durate medii. Astfel, 45% dintre respondenti au declarat ca sunt interesati sa inchirieze o locuinte pe o perioada cuprinsa intre unul si doi ani. Pentru mai mult de doi ani vor sa inchirieze circa 40% dintre respondenti. In acelasi timp, 10% au declarat ca doresc sa inchirieze pe perioada scurta de 6-12 luni, iar 5% chiar pe mai putin de 6 luni. Potentialii beneficiari interesati sa inchirieze sunt in special tineri, astfel ca 30% dintre potentialii clienti au sub 30 de ani, 20% au intre 30 si 35 de ani, 15% au intre 35 si 40 de ani, 15% au intre 40 si 45 de ani, intre 45 si 50 de ani au 10%, iar peste 50 ani alti 10% dintre respondeti.

Sondajul a fost realizat in perioada ianuarie - martie 2011 pe baza de chestionar publicat pe portalul imobiliar www.imobiliare.ro. Au fost prelucrate raspunsurile valide a 260 de respondenti.

Citeste si:
Reguli noi pentru închirierea în regim hotelier. Propunerea...
Reguli noi pentru închirierea...

Lansat in ianuarie 2000, imobiliare.ro are peste 21.000 de vizitatori unici pe zi si cuprinde una dintre cele mai mari baze de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.