Romania din vremea presedintelui Emil Constantinescu, a premierului Victor Ciorbea si a ministrului de externe Andrei Plesu a ales sa plece capul si sa ofere Federatiei Ruse 12 cladiri si terenuri luate abuziv de catre comunisti de la fostii proprietari.

La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Romania, ca stat pierzator, a fost desproprietarita pe toate planurile de Uniunea Sovietica. Zeci de imobile si terenuri au fost confiscate, detinatorii lor, aruncati in strada sau deportati, iar cantitati impresionante de aur si petrol au fost transportate peste granita pentru a hrani orgoliul de invingator al gigantului de la Rasarit.

Recuperatori la ordinul lui Eltin

Putini stiu ca, dupa ce comunismul a cazut in Europa iar Rusia a devenit un stat democratic, fostul presedinte Boris Eltin a emis in 1993 un decret prin care CEREA recunoasterea dreptului de proprietate pentru imobilele si terenurile de peste granita, confiscate de URSS. Cum ordinul nu se discuta, ci se executa, in 1998, statul roman, prin premierul de atunci Victor Ciorbea, s-a conformat si a oferit pe loc certificate de proprietate pentru a satisface pretentiile rusilor.

„Actele rusilor sunt contrafacute”

O intreaga suita de nereguli a dus la situatia absurda in care fostul proprietar al cladirii de la Kiseleff nr. 4, Jean Niculescu, a primit de la Primaria Capitalei, in 2003, aviz negativ la cererea de retrocedare desi, in actele din 1998 ale aceleiasi institutii, figura ca fost proprietar. Potrivit adjunctului Directiei juridice din Primaria Capitalei, Andrei Creci, actele rusilor au fost, de fapt, niste facaturi.

“Toate aceste imobile apartin fostilor proprietari, nu Federatiei Ruse. Noi avem mai multe procese in derulare. In 1998 s-au emis mai multe acte de proprietate contrafacute.”

Stapani pe o strada intreaga

In proprietatea rusilor se afla si cladirea din strada Tuberozelor nr 4, care apartine de drept urmasilor industriasului interbelic Nicola Prodanof, unde acum functioneaza Consulatul Federatiei Ruse. Tot din prada de razboi fac parte si cladirile, de pe aceeasi strada, la numerele 5 si 12 dobandite in anii '50 prin nationalizari sau decrete de stat.

Citeste integral lista cu "mosiile" rusesti pe ring.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.