Miliardarul american Warren Buffett sustine ca declinul sectorului imobiliar rezidential din Statele Unite se va incheia prin 2011, estimand ca pana atunci cererea va reveni la nivelul ofertei.

"In aproximativ un an, problemele din sectorul rezidential ar trebui sa fie, in mare parte, depasite", a declarat Buffet in scrisoarea anuala adresata actionarilor Berkshire Hathaway Inc.

"Preturile vor ramane, desigur, cu mult sub nivelul din perioada bulei imobiliare, insa pentru fiecare vanzator sau creditor afectat de acest lucru va exista un cumparator care va beneficia", potrivit agentiei NewsIn.

Cel mai grav declin al pietei imobiliare din ultimele decenii a facut ca unul din cinci cetateni americani cu ipoteci sa aiba datorii mai mari decat valoarea locuintelor. Numarul record al executarilor silite de anul trecut a inundat piata deja saturata de proprietati nevandute, ceea ce a dus la scaderea numarului de constructii noi la cel mai mic nivel din ultimii 50 de ani.

"Oamenii au crezut ca este o veste buna, in urma cu cativa ani, cand numarul proiectelor rezidentiale incepute era de circa 2 milioane anual, insa cererea era de circa 1,2 milioane", a spus Buffet.

Pe piata din Romania, firmele de consultanta imobiliara estimeaza: "Cel mai probabil in 2010, piata rezidentiala va avea o evolutie similara cu anul trecut: oferta va ramane aproape neschimbata, cererea va depinde in mare masura de initiativele guvernamentale si de increderea consumatorilor finali, in timp ce preturile vor continua tendinta descendenta, insa intr-un ritm mai scazut", se arata in analiza pietei imobiliare pe 2010 realizata de firma de consultanta Colliers International, conform Gandul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.