In luna octombrie, pretul mediu de inchiriere al apartamentelor din Bucuresti a ajuns la un minim istoric pentru ultimii trei ani, conform datelor ultimului raport de monitorizare imobiliara realizat de AnunturiParticulari.ro.
Scaderea inceputa anul trecut a adus chiriile pentru apartamente la pragul minim din ultimii trei ani, pe segmentul de garsoniere si apartamente cu 2 si 3 camere.

In continuare, dominant ramane trendul descendent, chiar daca in ultimele 6 luni se poate remarca o usoara tendinta de stabilizare. Aceasta este datorata faptului ca procentele de scadere a preturilor au fost din ce in ce mai mici.

  • In luna octombrie, pretul mediu solicitat de proprietari pentru o garsoniera a fost de 279 de euro, cu 4% mai redus fata de septembrie.
  • Pentru apartamentele cu 2 camere pretul mediu de inchiriere a fost de 390 de euro, in scadere cu 3% fata de luna anterioara.
  • Si pentru cele de 3 camere pretul mediu de inchiriere a scazut, cu o valorare de 1,3%, proprietarii solicitand in medie 533 de euro.
  • Pretul mediu de inchiriere al apartamentelor de 4 camere a fost de 860 de euro si a inregistrat o crestere de 11% comparativ cu luna precedenta. Pretul pentru acest tip de locuinte are o evolutie neregulata, deci cresterea de luna aceasta este intamplatoare, nu trebuie privita la nivel de regula. Explicatia este data de stocul de oferte foarte mic. Pe termen mediu, tendinta este de scadere, fata de acum 6 luni chiriile apartamentelor de 4 camere fiind mai reduse cu 14%.

In ceea ce priveste numarul de oferte nou aparute pe piata, acestea s-au redus cu 22% fata de luna precedenta. In luna octombrie au fost scoase pentru inchiriere 2850 de apartamente, dintre care aproape jumatate (1220, in scadere cu 23% fata de luna septembrie) au fost reprezentate de garsoniere.

Cu acelasi procent s-au redus si ofertele nou aparute in randul apartamentelor de 2 camere, ce s-au regasit pe piata intr-un numar de 860 de unitati. In acelasi timp, oferta de apartamente cu 3 camere s-a redus cu 17%, pe piata fiind scoase 617 unitati in octombrie, iar numarul apartamentelor de 4 camere nou aparute a fost de 150 de apartamente, in reducere cu 19 procente fata de septembrie.

Comparand numarul ofertelor scoase pe piata in octombrie cu cele aparute in lunile precedente, se observa ca aceasta reducere este doar aparenta. Scaderea numarului de oferte a fost generata de faptul ca in septembrie au fost scoase pe piata un numar foarte mare de apartamente. In realitate putem vorbi doar de o scadere pe termen scurt, pentru ca numarul apartamentelor scoase la inchiriat in luna octombrie se situeaza la un nivel apropiat de cel din lunile anterioare.

"Prognozam ca in ultimele luni din acest an, pe piata inchirierilor rezidentiale oferta va scadea si este de asteptat ca proprietarii sa scada preturile in continuare, pe fondul cererii reduse si a puterii de cumparare scazute", precizeaza reprezentantii AnunturiParticulari.ro.

Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari.

CIteste si:

Tabloul pietei imobiliare la 9 luni


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.