Preturile pe piata imobiliara romaneasca au incetat sa mai scada, iar situatia incepe sa se stabilizeze, fapt demonstrat si de numarul apartamentelor scoase la vanzare, in crestere cu 16% fata de iunie, se arata in ultimul raport de monitorizare imobiliara realizat pentru luna iulie de catre AnunturiParticulari.ro.
In luna iulie, pretul mediu solicitat pentru garsonierene a fost de 46.300 de euro, adica cu 2,6% mai mare decat cel din iulie. Aceasta crestere se datoreaza plafonului de 60.000 de euro al programului Prima Casa, care a ridicat usor preturile din piata, se arata in studiul realizat de AnuntutiParticulari.ro.

Pentru apartamentele de 2 camere, in medie s-a solicitat un pret initial de 70.500 de euro, in crestere cu doar 1% fata de luna precedenta. Desi apartamentele de 2 camere sunt cele care se incadreaza perfect in programul Prima Casa si in primele 2 saptamani din luna iulie preturile acestora dadeau semne de crestere, asteptarile au fost inselate. Statistica ne arata ca deocamdata se poate vorbi doar despre o crestere pur speculativa a preturilor. [Prima Casa a adus si oferte "aberante" in Capitala]

Pentru apartamentele de 3 camere cresterea inregistrata fata de luna precedenta a fost de 3,5%, in medie solicitandu-se un pret de 97.600 de euro.

Apartamentele cu 4 camere au fost ofertate de catre proprietari la un pret mediu de 128.500 de euro, cu o crestere de 4% fata de luna iunie.

Asadar, statistica nu a confirma speculatiile de pe piata, conform carora s-au inregistrat cresteri spectaculoase de preturi. "Lucrurile sunt clare si e confirmat ca nu asistam la scumpiri semnificative pentru locuinte", se arata in studiu.

In luna iulie numarul de oferte aparute nou pe piata a crescut cu 16%. Cea mai mare pondere in aceasta crestere au avut-o numarul de oferte de 2 si 3 camere ce au crescut cu procente de 18,9%, respectiv 18,5%. Oferta de garsoniere nou aparute a crescut cu 13% in luna iulie. Pentru apartamentele de 4 camere numarul de oferte a crescut cu doar 3,6%.

O analiza atenta a evenimentele de pe piata conduce la ideea ca lucrurile nu ar fi stat in acest fel fara interventia guvernului, odata cu lansarea programului Prima Casa. Preturile si-ar fi continuat deprecierea pana la un nivel concordant cu posibilitatile financiare ale potentialilor cumparatori. La momentul actual ne confruntam cu un numar mai mare de cereri fata de lunile precendente, insa nu toate sunt solvabile. In conditiile in care solvabilitatea este conditionata de resursele financiare, ar fi previzibil ca preturile sa intre din nou pe panta descendenta, dupa "epuizarea stocului" de clienti eligibili.

Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari. AnunturiParticulari.ro a fost lansat in anul 2001 de compania Agentie.NET si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe internet.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.