Programul Prima Casa a provocat "euforie" in cazul proprietarilor de locuinte vechi din Capitala si a dus la aparitia in piata in ultimele doua saptamani a unor oferte de vanzare si cu pana la 20.000 de euro mai mari decat media, potrivit analistilor imobiliari chestionati de NewsIn.
"Ofertele care au aparut in ultimele saptamani sunt cu circa 5.000 - 7.000 de euro mai mari. Exista si cazuri exagerate in care proprietarii cer cu pana la 20.000 de euro mai mult decat pretul initial de acum doua saptamani. Avem de exemplu un apartament de doua camere, intr-un bloc din cartierul Titan, construit in 1974, pe care proprietarul vrea sa-l dea cu 85.000 de euro. Noi am vandut un apartament in acelasi bloc in martie cu 59.000 de euro", a declarat directorul de marketing al agentiei imobiliare Prezident, Daniel Dobre.

Potrivit Wall-Street, analistii pun aceste oferte "aberante" pe seama euforiei pe care programul Prima Casa le-a provocat-o proprietarilor. Daca inaintea lansarii programului guvernului, numerosi proprietari aveau cel mult 1-2 vizionari pe saptamana, in prezent acestia pot avea si 15-20 de vizionari zilnic, ceea ce ii face sa creada ca apartamentul lor valoareaza mai mult.

In aceasta situatie se afla apartamentele din cartierul bucurestean Berceni, unde daca acum cateva saptamani pretul unui apartament de doua camere, confort II sporit, construit in 1984, era de 48.000 de euro, in prezent a ajuns la 59.000 euro. [Cum a scumpit Prima Casa apartamentele vechi]

"Toti cei care au apartamente de vanzare sub 60.000 de euro considera ca vor vinde prin acest program, ceea ce nu este adevarat. Daca vor decide sa creasca preturile cu mai mult de 10% nu vor vinde. In piata sunt oameni care vor sa cumpere, dar care nu au creditele aprobate", a declarat directorul Centrului Imobiliar Roman, Lucian Racaru. Acesta a adaugat ca astfel de "anomalii" prezente pe piata vor disparea intr-o luna. [Cum va evolua creditarea in conditiile in care romanii sunt mai chibzuiti cu banii?]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.