Care va fi evolutia creditarii in semestrul II in conditiile in care 91% dintre romani isi cheltuiesc veniturile lunare cu mult mai multa grija, iar 53% dintre acestia sunt afectati semnificativ de criza? Acestea sunt doua intrebari la care brokerii de la Kiwi Finance au incercat sa raspunda in cel mai recent studiu.
Miercuri (n.r. 29 iulie 2009) specialistii de la Kiwi Finance au publicat cel mai recent studiu, "Romanii, dupa un an de criza. Reactii si decizii" in care anuntau ca peste jumatate dintre romani au resimtit mult si foarte mult efectele crizei economice prin care trece Romania, potrivit 9AM.

Astfel, schimbarea preferitentelor bancilor si clientilor, de la produsele de creditare catre cele de economisire, observata de specialistii companiei de brokeraj in prima parte a anului, este o reactie normala la criza din Romania.

Cu toate astea, specialistii companiei de brokeraj de credite sunt optimisti cu privire la evolutia economiei romanesti in a doua parte a lui 2009, ca urmare a acordului cu FMI. „Toti acesti factori vor concura la deblocarea tranzactiilor imobiliare si sa nu uitam de programul Prima Casa, care a avut o influenta atat la nivel psihologic, cat si la nivel tranzactional, influentand domeniile conexe, dar si piata fortei de munca”, declara Anca Bidian, director general al Kiwi Finance, citata de Wall-Street.

In privinta dobanzilor, specialistii considera ca scaderile dobanzilor de la produsele de economisire, efectuate de banci dupa scaderea ratei dobanzii de politica cheie la 9% la 1 iulie 2009, vor duce in termen de 2-3 luni si la scaderea dobanzilor la credite. Acestu lucru ar fi extrem de benefic populatiei, deoarece comparativ cu 2008, restantele romanilor la credite au crescut cu 144,3%.

Desi criza economica nu a afectat in mod egal populatia tarii, evenimentele din ultima vreme au schimbat ceva in mentalitatea si comportamentul romanilor. “Potrivit datelor noastre, 91% dintre cetatenii tarii au devenit mult mai atenti la modalitatea in care isi cheltuiesc si administreaza veniturile lunare”, a declarat Bidian.

Astfel, daca la sfarsitul anului trecut, un alt studiu al brokerului de credite arata ca 52% dintre romani voiau sa cumpere un imobil, in prezent numai 37% se gandesc sa achizitioneze o locuinta.

Totusi, programul Prima Casa, a atras nenumarate persoane fizice si juridice in planul Guvrenului de relansare a creditarii, astfel brokerii de credite au primit peste 200 de solicitari, din care au trimis bancilor 47 de dosare, iar 3-4 au fost deja aprobate. "Creditul mediu este de 52.500 euro", a adaugat Bidian.

Restul aticolului il gasiti aici.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.