Metodele flexibile de plata, prin care vanzatorii si cumparatorii evita accesarea unor imprumuturi bancare, se extind si pe piata terenurilor. Blocarea tranzactiilor imobiliare ii determina pe proprietarii de pamant sa apeleze la modalitati de vanzare inedite.
Ai visat dintotdeauna sa ai o casa la munte, departe de aglomeratia si poluarea orasului? In perioadele de recesiune, cei mai multi isi indeasa asemenea visuri sub perna, cu gandul ca orice intentie de acest gen e compromisa din start. Exact un astfel de moment ar putea fi insa cel mai potrivit pentru a face primul pas in directia unei investitii pe termen lung.

Avans de 500 de euro


Inghetul ce afecteaza de mai bine de un an piata terenurilor din intreaga tara scoate la iveala si adevarate oportunitati. In luna ianuarie a acestui an, George Dia, administratorul site-ului de profil www.terenuribran.ro, a scos pe piata o oferta inedita.

„45 de parcele de 500 de metri patrati situate intr-o poienita inconjurata de o padure de brad si cu o priveliste superba catre Piatra Craiului. Avansul este de 500 euro din pretul total de 5.000 de euro, iar restul de 4.500 de euro se achita in rate de 150 euro pe luna, timp de 30 de luni, direct la proprietar, fara banca, fara giranti, fara adeverinta de salariu sau alte dovezi ale venitului”.

Interesul clientilor nu s-a lasat asteptat. In plin blocaj al acestui segment imobiliar, Dia spune ca a vandut 21 dintre loturile scoase la vanzare. Cei mai multi clienti care au raspuns la aceasta oferta sunt din Bucuresti si Constanta. „Unii mai negociaza, altii nu. Nu pot sa le dau chiar gratis. Ce conteaza foarte mult este sa explici exact omului ce cumpara”, subliniaza el. Dia spera sa vanda si restul terenurilor pana la sfarsitul acestui an.

Precizeaza ca mai are si alte parcele, localizate tot in zona Branului, ce pot fi achizitionate la preturi similare, de circa 10 euro pe metru patrat. Desi ideal ar fi ca plata pentru acestea sa fie facuta cu banii jos, poate fi negociata si varianta de achitare in rate.

Astfel de metode flexibile de plata reprezinta un raspuns direct la dificultatile din piata financiara. „Bancile sunt foarte conservatoare in finantarea terenurilor, intr-un context in care este dificil, daca nu imposibil, sa calibrezi riscul fara valori parametrizate ale garantiei”, spune Raluca Dobre, analist financiar Kiwi Finance.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.