Comisia de Administratie Publica a Camerei Deputatilor a aprobat marti modificari la Legea 24/2007 a spatiilor verzi urbane. Astfel, autoritatile locale nu mai pot schimba destinatia spatiilor vezi pentru lucrari pe care le considera de utilitate publica decat daca acestea sunt definite conform legii, anunta Asociatia Salvati Bucurestiul (ASB).
Legea 24/2007 este legea specifica pentru spatiile verzi urbane subordonata Legii Mediului, lege cadru. Legea Mediului OUG 195/2005, modificata prin OUG 114/2007, prevedea in articolul 71 interzicerea schimbarii destinatiei spatiilor verzi. Intentia Ministerului Mediului, impartasita de deputati, este de a detalia prin modificarile la Legea 24/2007 toate cazurile si exceptiile rezonabile in schimbarea destinatiei spatiilor verzi.

Opinia Ministerului Mediului era de a permite autoritatilor locale schimbarea destinatiei spatiilor verzi pentru lucrari pe care acestea le considera de utilitate publica. Opinia societatii civile era de a permite schimbarea destinatiei spatiilor verzi numai pentru lucrari de infrastructura.

Comisia a optat pentru o formulare de mijloc, care permite schimbarea destinatiei spatiilor verzi pentru lucrari de utilitate publica, definite conform legii. Astfel, autoritatea publica va putea schimba destinatia spatiiilor verzi pentru lucrari de infrastructura, dar si pentru constructia de: locuinte sociale, institutii de invatamant, sanatate, cultura si administratie publica.

"Discutarea OUG 114/2007 va avea loc in sedinta comisiei de saptamana viitoare. Diferenta intre OUG 114 si Legea 24 in acest moment este ca OUG 114 vorbeste de spatiile verzi prevazute de documentatiile de urbanism sau amenajate ca atare, in timp ce Legea 24 vorbeste de spatiile verzi incluse in Registrul spatiilor verzi al localitatii; acest registru nu a fost realizat inca de marea majoritate a localitatilor. Este absolut necesar ca prevederea din OUG 114 “spatiile verzi prevazute de documentatiile de urbanism sau amenajate ca atare” sa fie pastrata pana la realizarea efectiva a registrelor spatiilor verzi, pentru a nu se permite pierderea unor spatii verzi pana la crearea Registrelor spatiilor verzi", au declarat reprezentantii ASB.

Cu privire la mitingul de sambata 13 iunie, orele 10, din Parcul Tineretului, Asociatia Salvati Bucurestiul precizeaza ca nici ea, nici o alta organizatie din Platforma pentru Bucuresti, nu a organizat si nici nu a co-organizat acest miting.

"Asociatia nu are cunostinta cine a transmis catre mass-media informatia ca Asociatia Salvati Bucurestiul sau ONG-urile organizeaza acest miting", au explicat reprezentatii ASB.

Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat la finele lunii aprilie, un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) prin care pe 2 hectare din Parcul Tineretului din Capitala, urmeaza sa fie constuit un ansamblu rezidential.

"Asociatia Salvati Bucurestiul se manifesta bineinteles public impotriva PUD-ului emis de Consiliul Local al Sectorului 4, care prevede constructia unui ansamblu rezidential pe 2 hectare in Parcul Tineretului. A facut-o atat in sedinta Consiliului Local al Sectorului 4 din 30 aprilie 2009 cat si in comunicatul de presa transmis pe 1 aprilie 2009. Mai mult, Asociatia a transmis Consiliului Local al Sectorului 4 o plangere prealabila prin care cere revocarea PUD si va cere instantei de contencios administrative anularea acestui PUD", au conchis reprezentantii ASB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.