Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a respins, in sedinta de miercuri, proiectul privind PUZ-ul din strada Brezoianu, protejand astfel o zona in care se afla o serie din monumentele istorice ale Capitalei.

Ca urmare a criticilor aduse proiectului de reprezentantii organizatiilor neguvernamentale, s-a renuntat atat la daramarea unui corp de cladire vechi, care face legatura cu Palatul Universul, cat si la construirea unui corp de cladire nou, anunta NewsIn.

In ciuda modificarilor operate la PUZ-ul pentru strada Brezoianu nr. 23-25, reprezentantii societatii civile spun ca schimbarile nu rezolva principalele probleme semnalate de-a lungul timpului. Acestia acuza ca proiectul va bloca, practic, circulatia pe strada Brezoianu, o strada intens circulata, si va afecta Parcul Cismigiu din punctul de vedere al mediului.

Un alt proiect controversat, referitor la o cladire de 70 de metri de la intersectia bulevardului Iancu de Hunedoara cu strada Caderea Bastiliei, aflat pe ordinea de zi a sedintei CGMB de miercuri, a fost, de asemenea, respins. In legatura cu acest proiect, reprezentantul Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan, a declarat, miercuri, ca acea zona este una protejata, unde inaltimea maxima prevazuta pentru constructii este de 13 metri. Tot reprezentantii societatii civile spun ca, pentru zona vizata de proiectul in cauza, coeficientul de utilizare a terenului (CUT) este prevazut ca fiind 2, iar PUZ-ul aferent prevede un CUT de 8. Coeficientul de utilizare a terenului exprima raportul dintre suprafata construita desfasurata a tuturor nivelurilor si suprafata terenului.

Pe 27 februarie, CGMB a amanat discutarea proiectul privind PUZ-ul din strada Brezoianu, hotararea venind dupa ce in sala de consiliu au avut loc mai multe incidente intre consilieri si reprezentantii societatii civile.

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a cerut, de asemenea, retragerea PUZ-ului privind construirea imobilului de pe strada Brezoianul, langa parcul Cismigiu, pe motiv ca nu are avizul ministerului pe care il conduce. "In lipsa avizului, proiectul este ilegal", a declarat Theodor Paleologu, care a participat la mitingul ONG-urilor care reprezinta societatea civila impotriva proiectului din strada Brezoianu.

Paleologu a spus ca a vorbit cu primarul Sorin Oprescu si cu arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, care i-au promis ca il vor ajuta. Initial, insa, arhitectul Gheorghe Patrascu declarase ca nu este nevoie de niciun aviz de la Ministerul Culturii.

Pe langa constructia care se va ridica pe Brezoianu, proiectul afecteaza si actualul Palat Universul, ceea ce implica necesitatea avizului de la Ministerul Culturii. Atat Palatul Universul, cat si cladirile din jur, inclusiv parcul Cismigiu, sunt clasate ca monumente istorice, iar pentru aprobarea unui PUZ in zona este necesara si opinia ministerului.

Inainte de modificare, PUZ-ul presupunea ca in apropierea parcului Cismigiu, pe strada Brezoianu, sa fie construita o cladire de 42 metri, intr-o zona protejata (cu cladiri de patrimoniu), unde planul urbanistic general (PUG) nu permite cladiri peste 16 metri.

Proiectul a starnit nemultumirea organizatiilor neguvernamentale. Asociatia Bucuresti apreciaza, intr-un comunicat de presa, ca proiectul nu contine toate avizele legale, ca incalca legea de protejare pe o raza de 100 de metri a monumentelor si ca redactarea sa a fost facuta fara consultarea locuitorilor din zona, desi acesta ii afecteaza.

"Proiectul de plin de ilegalitati si greseli. Astfel, el ar fi trebuit sa aiba avizul Directiei de Transport din primarie, numai ca acolo apare un document de la aceasta directie in care se spune ca aprobarea va veni ulterior. Hartile ce insotesc proiectul si care sunt baza acestuia, sunt gresite. Daca stam si calculam suprafetele parcelelor din zona, vom observa ca ele sunt mult mai mari ca intregul", a afirmat Alexandru Binescu, presedintele Asociatiei Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.