La 158 de ani de la infiintarea Scolii Centrale din Bucuresti, Asociatia Prietenii Scolii Centrale, asociatie fondata de elevi, fosti elevi si profesori ai Scolii organizeaza astazi, in fata scolii, strada Icoanei nr. 3-5, intre orele 12:30 si 14:30, o actiune de protest, potrivit unui comunicat al asociatiei.

Scoala Centrala este monument istoric grupa A, construita in 1890 dupa planurile arhitectului Ion Mincu. Dupa mai bine de 100 de ani, cladirea necesita reparatii capitale sub forma de consolidare, renovare si nu in ultimul rand restaurare a elementelor sale decorative.

Primaria Municipiului Bucuresti a promis inceperea lucrarilor in luna februarie 2009, scoala fiind inclusa in programul de reabilitare a infrastructurii educationale din Municipiul Bucuresti, desfasurat de Primaria Municipiului Bucuresti prin cofinantare de la Banca Europeana de Investitii, conform comunicatului Asociatiei Prietenii Scolii Centrale (APSC).


Turnul ilegal din fata Scolii Centrale ar periclita existenta a cel putin 9 monumente istorice

Firma Raptis Kavouris intentioneaza sa construiasca un turn de 14 etaje in fata Scolii Centrale, intr-o zona protejata a Bucurestiului de o mare valoare istorica, patrimoniala si arhitecturala. Pe langa Scoala Centrala, in vecinatatea Strazii Icoanei se afla obiective clasate monument istoric precum:

  • Biserica Icoanei,
  • Biserica Invierii Anglicana,
  • casa Ion Mincu,
  • casa I.L. Caragiale,
  • Parcul Icoanei,
  • Parcul Ion Voicu (Ioanid),
  • ansamblul de arhitectura Dumbrava Rosie,
  • ansamblul de arhitectura Bulevardul Dacia.

Primaria Sectorului 2 a validat, prin Hotararea Consiliului Local nr. 136/27.11.2008 privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD), posibilitatea de a construi cladirea de 14 etaje vizavi de Scoala Centrala. Insa aceasta validare este una ilegala, deoarece, potrivit unor institutii de profil, precum Ordinul Arhitectilor din Romania, Inspectoratul de Stat in Constructii sau Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, PUD-ul contravine dispozitiilor de urbanism edictate de Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice si de Planul Urbanistic Zonal PUZ Zone Protejate nr. 21 Calderon si nr. 40 Icoanei.

APSC cere respectarea normelor legale si a principiilor de dezvoltare durabila a zonei, intentionand sa conteste Hotararea Consiliului Local a Sectorului 2 in justitie.

"Cerem oprirea proiectului si dezvoltarea zonei conform principiilor de urbanism si de dezvoltare durabila. Propunem, de asemenea, ca proiectele de dezvoltare sa pastreze si sa puna in valoare cladirile interbelice si antebelice din zona", au declarat reprezentatii asociatiei.

Astazi, 17 martie 2009, intre orele 12.30 si 14.30, membrii asociatiei sprijiniti de alte ONG-uri organizeaza o actiune de protest in fata Scolii Centrale, pe strada Icoanei nr 3-5.

"Solicitam tuturor celor care au fost candva elevi ai Scolii Centrale sa sprijine actiunea noastra, constituind totodata un act de recunostinta fata de scoala lor", se arata in comunicatul institutiei.

Cei care doresc sa sustina initiativa pot vota petitia "Scoala Centrala – trecutul care obliga", Informatii suplimentarepot fi gasite pe blogul campaniei.

La actiune au fost invitati domnul ministru al culturii, cultelor si patrimoniului national Theodor Paleologu, domnul primar general Sorin Oprescu, domnul primar al sectorului 2, Neculai Ontanu, precum si reprezentanti ai Ordinului Arhitectilor si ai Institutului Cultural Roman. Domnul Adrian Paunescu si-a confirmat prezenta la mitingul organizat de Asociatia Prietenii Scolii Centrale.

Actiunea se desfasoara in cadrul campaniei "Scoala Centrala – trecutul care obliga", cu sprijinul Asociatiei Salvati Bucurestiul, Asociatiei Bucuresti si Asociatiei pentru Tranzitia Urbana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.