Piata rezidentiala din Capitala a fost afectata de criza financiara si de evolutia cererii in 2008, de la entuziasmul din ianuarie la blocajul din decembrie. Potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers International, vanzarile de apartamente au scazut cu 50% anul trecut comparativ cu 2007, in total fiind vandute 3.600 de locuinte in proiecte cu peste 200 de unitati fiecare.

Din cele 3.600 de apartamente, 30% au fost vandute investitorilor prin intermediul unor afaceri incheiate, in cea mai mare parte, in primul trimestru din 2008, comparativ cu un procent de 80% inregistrat in 2007.

In prima jumatate din 2008, vanzarile s-au situat la un nivel apropiat de cel din 2007, respectiv 3.000 de unitati, insa apoi influenta crizei internationale asupra sectorului imobiliar din Bucuresti a inceput sa se simta puternic. In ultimele luni din 2008, s-au vandut 600 de apartamente in proiecte noi, comparativ cu 3.300 de unitati - vanzari inregistrate in semestrul doi din 2007, se arata in aceeasi analiza.

Cu toate acestea s-a observat un interes inca activ din partea cumparatorilor fata de diferitele oferte rezidentiale de pe piata. "Cumparatorii continua sa se intereseze de diferite proiecte si detaliile aferente pentru ca intr-un viitor apropiat sa ia o decizie de cumparare. In general, cei care iau decizia de a achizitiona un apartament sau o casa acum sunt cei care detin lichiditati suficiente, pentru a nu fi necesar un credit bancar", explica consultantii Colliers.

De exemplu, in perioda decembrie 2008- ianuarie 2009, departamentul de rezidential al Colliers a intermediat vanzarea a doua apartamente in ansambul rezidential Rose Garden, dezvoltat de GTC in Colentina, in ambele cazuri modalitatea de plata fiind cash. Si in cadrul proiectului Asmita Gardens s-a cumparat de curand un apartament de doua camere (180 000 euro fara TVA), modalitatea de plata fiind tot cash.

Specialistii Colliers au observat o preponderenta a utilizarii cash-ului ca modalitate de plata in cumpararea unui apartament, creditul detinand o pondere restransa.

"Apartamentele cumparate in aceasta perioada sunt livrate sau mai au cateva luni pana la livrare, pretul lor variind in functie de anul constructiei, nou sau vechi, zona in care este localizat si suprafata locuintei, de la 84.000 euro (cu TVA) pana la 214.200 euro (cu TVA) pentru un apartament de doua camere", au precizat reprezentantii Colliers.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.