Guvernul a dat in lucru partenerilor sociali un plan de criza care ar vrea sa previna transformarea crizei economice intr-una sociala. Una dintre masurile din proiect ar fi pastrarea caselor de catre restantierii la credit.

Ministerul Finantelor propune instituirea unui moratoriu de doi ani privind executarea silita a garantiilor imobiliare ale populatiei, pentru restante la credite bancare destinate cumpararii sau constructiei de locuinte, potrivit Pachetului de masuri privind contracararea crizei financiare.

Documentul contine 6 masuri si 23 de actiuni anticriza si a fost inaintat, luni, de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, reprezentantilor patronatelor, bancilor si sindicatelor si ai Bancii Nationale. Toate aceste structuri vor negocia masurile din acest Pachet de propuneri pana pe 22 ianuarie, iar in functie de rezultatul discutiilor se va face si bugetul pe 2009.

Una dintre prioritatile Pachetului este „prevenirea transformarii crizei financiare si economice intr-o criza umana“.

Aceasta pentru ca Guvernul se asteapta la o serie de efecte care vor lovi in mod special populatia. Guvernul crede ca un posibil efect al crizei financiare este intrarea in imposibilitate de returnare a creditelor bancare pe termen lung de catre populatie. Totodata, Guvernul intrevede o scadere a gradului de siguranta a locului de munca. Reprezentantii Executivului merg si mai departe si isi exprima in document „teama privind cresterea insecuritatii sociale“.

Pe fondul acestor probleme, Guvernul a propus partenerilor sociali spre discutie intreruperea pentru doi ani a executarilor silite a garantiilor imobiliare ale populatiei, pentru creditele bancare destinate cumpararii sau constructiei de locuinte. Cu alte cuvinte, bancile n-ar mai putea lua casa clientului daca acesta nu-si mai plateste ratele.
Totodata, in document se propune reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu un punct procentual. Ministrul Pogea n-a uitat sa alature acestui punct o paranteza in care scrie „de consultat guvernatorul“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.