Recesiunea imobiliare afecteaza si piata imobiliara de lux, astfel in oferta de locuinte date spre inchiriere, au aparut mai nou si tot mai multe locuinte premium si de lux. Motivul pentru care in ultimele 8 luni exista mai multe locuinte de inchiriat, este conform Oanei Lungu, consultant in cadrul DTZ Echinox, o reactie a proprietarilor la criza: inchiriere in locul vanzarii.

"In primul rand este vorba despre cei care in urma cu aproximativ un an au achizitionat la un pret avantajos proprietati in zone de top, de obicei vile, pe care le-au renovat in vederea unei investitii pe termen scurt si care asteptau momentul oportun de a le vinde pentru a obtine profit. Acestia insa au fost luati prin surprindere de noile conditii de piata si au realizat ca randamentul investitiei nu mai este unul realist in prezent indreptandu-se acum astfel spre inchirierea lor, de cele mai multe ori la un pret mai ridicat decat pretul pe care l-ar fi cerut, respectiv obtinut inaintea perioadei de criza" a explicat Oana Lungu.

"In al doilea rand, finalizarea mai multor ansambluri rezidentiale a adus un nou tip de oferta pe piata: apartamente noi cu finisaje si facilitati premium, in locatii centrale langa parcuri, lacuri etc" a adaugat consultatul DTZ Echinox.

Proprietarii sunt reprezentati, pe de o parte, de micii investitori care au achizitionat portofolii de apartamente intr-unul sau mai multe ansambluri rezidentiale in vederea revanzarii acestora pe termen scurt si mediu. Pe o piata pe care tranzactiile s-au redus semnificativ in ultimele luni, si acestia au ales varianta inchirierii.

Si dezvoltatorii de imobile rezidentiale vad in inchiriere o oportunitate de deblocare a pietei. In contextul inaspririi conditiilor de creditare si a unei stari generalizate de expectativa, acestia prefera sa ofere apartamentele spre inchiriere viitorilor proprietari, oferindu-le inclusiv posibilitatea de le cumpara la un pret preferential peste o perioada ce variaza de la un an la trei sau chiar patru ani.

Aceasta noua oferta de apartamente in ansambluri rezidentiale a imobilizat oferta de apartamente in blocurile vechi. Interesul scazut fata de apartamentele vechi s-a facut simtit relativ repede de catre proprietarii care au scazut chiriile simtitor.

"Oferta va continua sa creasca si in urmatorul an, odata cu finalizarea altor proiecte rezidentiale, echilibrand balanta cerere-oferta. Noile aparatamente care intra si vor intra in circuitul inchirierii isi vor pune amprenta si asupra pretului, iar proprietarii vor fi nevoiti sa scada pretul in prima faza cu acele procente acumulate in aceste ultime luni", a concluzionat Oana Lungu, consultant in cadrul departamentului rezidential al DTZ Echinox.

Compania internationala de consultanta imobiliara DTZ, este prezenta in peste 40 de tari ai are peste 12.500 de specialisti care asigura servicii integrate de agentie, de consultanta de corporatie, brokeraj, evaluari, finantari corporative, managementul proprietatilor si cercetare de piata.

In noiembrie 2002, din acordul intre DTZ si Echinox Consulting a luat fiinta DTZ Echinox, companie care asigura o gama larga de sevicii pentru investitorii, ocupantii si proprietarii din sectoarele pietei imobiliare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.