Serialul dedicat reusitelor imobiliare ale unor cetateni care isi primesc, sub o forma sau alta, salariul din bugetul public continua astazi cu cateva exemple intalnite in randul diversilor alesi locali – primari, consilieri sau presedinti de consilii judetene.

Acestia par sa fi descoperit de mult reteta succesului in domeniul afacerilor cu case si terenuri si au ajuns cu investitii minime posesorii unor vile de sute de metri patrati. In unele cazuri, acestia au devenit posesorii unor ulite intregi din sate situate in zone pitoresti.

Ca si in cazul sefilor unor institutii bugetare din teritoriu sau al politistilor si magistratilor, imobilele detinute de primari si de presedintii de consilii judetene sunt evaluate de acestia la preturi mult mai mici decat cele la care se vand constructiile similare din zonele respective. Creditele bancare, schimburile avantajoase sau avalansele de mosteniri sunt mecanismele invocate de aceste personaje pentru a justifica dobandirea acestor bunuri.

Primarul iesean Gheorghe Nichita detine un teren de 470 mp in Copou, cel mai scump cartier din Iasi, o vila estimata de el la doar 60.000 de euro, un apartament si o garsoniera de peste 25.000 de euro. "Eu le-am aproximat la fel ca si o banca, nu la preturile care se vehiculeaza pe piata. Multe obiecte sunt mosteniri de-ale familiei mele, dar si de-ale sotiei. Nu am nimic de ascuns", a declarat Gheorghe Nichita.

Agentii imobiliari inca sustin ca vila primarului Nichita, amplasata intr-o zona unde terenul valoreaza extrem de mult, ar putea fi evaluata la peste 300.000 de euro. Averea primarului de Iasi este completata de un teren de 600 mp la Voronet, in judetul Suceava, si alti 600 mp in suburbia rezidentiala Pietrarie, foarte aproape de Iasi. De asemenea, Nichita a strans tablouri si bijuterii in valoare de 10.000 de euro si doua autoturisme. Dupa cum el apreciaza, presedintele PSD Iasi are proprietati de peste 200.000 de euro.

Stimulentele si drepturile de autor, explicatie pentru avere
Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean Iasi, contabilizeaza la capitolul venituri pensia de 2.450 RON lunar, drepturile autor incasate de la trei ziare locale si indemnizatia de aproape 4.000 RON, cat reprezinta salariul de sef al CJ. La capitolul imobiliare, fostul ambasador al Romaniei in Cuba puncteaza cu o vila de 400 de metri patrati locuibili, cu o valoare de impozitare de 3,4 milioane RON, situata pe un teren de 4.376 de metri patrati, cu valoarea de impozitare de 1,4 milioane RON.

"Nu comentez nimic despre averea mea. O aveti pe site actualizata, dar aveti si veniturile mele. Sunt un om care cheltuieste foarte putin si de aceea pot pune deoparte. Nu am gusturi extravagante", a replicat Constantin Simirad. Matematicianul Constantin Simirad isi justifica averea cu drepturi de autor de 10.000 dolari, stimulente de 11.000 dolari, o vanzare de actiuni de 15.600 de dolari, dar si cu salariul de ambasador de 54.700 dolari si 35.579 euro si cu sume pentru concedii incasate de la MAE in cuantum de 20.000 RON.

La randul sau, vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Adascalitei, sustine ca anul 2007 a fost unul extrem de prolific din punct de vedere al averii familiei. "Nu am bani la banca. Tot ce obtin investesc. In 2007 s-au finalizat niste proceduri incepute inca in urma cu doi ani cu privire la mostenirea sotiei. Au fost intelegeri intre rude si au fost incheiate cateva contracte de vanzare-cumparare cu terenul mostenit de sotie", a declarat Adascalitei. Familia Adascalitei a incheiat in 2007 in total 12 contracte de vanzare-cumparare. Dintre acestea, trei au fost legate de mostenirea sotiei vicepresedintelui. Cea mai mare suma a fost incasata de familia Adascalitei din tranzactiile cu diferite persoane. "Sotia a mostenit de la parinti 13.500 mp, la Aroneanu (comuna pe raza careia se afla lacul Dorobanti – n.r.).

Din aceasta suprafata am vandut anul trecut 10.000 mp", a precizat Adascalitei. Din tranzactiile cu terenurile de la Aroneanu, familia Adascalitei a castigat peste 65.000 euro si 62.000 lei. Tot in 2007, pe cand era viceprimarul Iasiului, Constantin Adascalitei a vandut si un teren din Miroslava. "Aveam acolo 4.000 mp, pe care i-am vandut cu 75.000 euro", a afirmat Adascalitei.

"Am o avere subtire dupa 15 ani de administratie"
Primarul din Alba Iulia, vicepresedintele PD-L Mircea Hava, are o vila cocheta intr-un cartier rezidential, in suprafata de 214 metri patrati si cu o valoare de impozitare calculata la 438.300 lei. Curtea casei a fost amenajata cu pavele de genul celor prezente pe trotuarele si unele strazi din municipiu. Casa este construita pe un teren in suprafata de 1.400 metri patrati, care are, de asemenea, o valoare ridicata. In declaratia de avere a acestuia mai apare o casa in suprafata de 100 de metri patrati, cumparata de Mircea Hava pentru parintii sai, care s-au mutat la Alba Iulia, dar si o masina de ultimul tip.

Primarul nu are datorii la banci, dar are in schimb depozite bancare in valoare de 67.000 lei. In anul fiscal 2007 a avut un venit de 50.601 lei. Veniturile totale ale familiei Hava s-au cifrat anul trecut la aproximativ 74.000 lei. Primarul din Mircea Hava a declarat ca, in comparatie cu alte persoane care sunt de 15 ani in administratie, averea sa este "subtire". "Casa am construit-o in timp si am vandut si un apartament. Am o avere subtire dupa 15 ani de administratie. Singura chestie de comentat ar fi cea de-a doua casa, care este de fapt a parintilor. Am trecut-o pe mine pentru ca asa m-am inteles cu sora mea, sa-mi ramana mie. Asa mi-au spus si avocatii ca e mai bine, sa fie pe numele meu daca va fi a mea", a spus primarul Mircea Hava.

Alesii clujeni, amatori de vile

Presedintele PD-L al Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, are o avere imobiliara consistenta. El detine in Cluj-Napoca o vila de 290 de metri patrati. De asemenea, el are in Cluj-Napoca cinci apartamente de cate 49, 18, 79, 65 si 47 de metri patrati. Alin Tise mai detine un sfert dintr-un apartament din Hunedoara, de 30 de metri patrati. Presedintele Consiliului Judetean Cluj spune ca majoritatea proprietatilor au fost cumparate inainte de anul 2004, cand a devenit ales local. Alin Tise a declarat ca banii provin din onorariile incasate de el si de sotia sa, ca avocati, din chirii, din indemnizatii si, apoi, din onorariile primite de sotia sa, care a lasat avocatura si a devenit notar, de anul trecut.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.