Fosta conducere a ANRCTI a prejudiciat bugetul institutiei, conform auditorilor care au verificat achizitia, cu peste trei milioane de euro in afacerea inchirierii noului sediu, construit de o firma ce are ca actionar majoritar o “casuta” postala din Cipru.

Societatea care s-a ales cu un contract important din banii publici ai ANRCTI are doar trei angajati, iar in patru ani de functionare a reusit performanta de a inregistra pierderi in ultimii trei ani.

Ultimul raport de audit efectuat la Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei arata modul in care fosta conducere a institutiei a inteles sa “chibzuiasca” banul public. La nici o luna de la demiterea fostului presedinte Dan Cristian Georgescu incep sa iasa la iveala amanunte ale implicarii acestuia, de pe functia pe care o ocupa, in afaceri imobiliare chiar cu noul sediu al institutiei, situat in strada Delea Noua, din sectorul 2 al Capitalei. Afacerea a fost pusa la cale inca din 2 august 2007, cand Serviciul de Logistica al institutiei a incheiat un Referat de Necesitate privind demararea procedurii pentru achizitia sau inchirierea unui spatiu in care sa-si desfasoare activitatea toti angajatii ANRCTI – Sediul Central.

Acest referat a fost inaintat spre analiza si decizie Serviciului de Achizitii Publice. Desi documentul a fost analizat atent de catre angajatii acestui serviciu care au dat rezolutie negativa propunerii, fiindca nu aveau banii necesari pentru chirie, presedintele ANRCTI, de la sine putere, a trecut peste parerea propriilor subordonati si a hotarat “demararea procedurilor pentru inchirierea unui spatiu”. Mai mult, pentru ca aceasta inchiriere sa fie posibila, acesta a hotarat suplimentarea bugetului destinat Planului Anual al Achizitiilor Publice cu aproape 7,7 milioane de euro.

Afacere cu iz imobiliar

Intentia ANRCTI de a-si muta sediul intr-un nou imobil a fost exploatata la maximum din punct de vedere imobiliar de catre fosta conducere, care a decis ca mai rentabila este varianta inchirierii decat cea a cumpararii unui spatiu adecvat desfasurarii activitatii. Pe scurt, ANRCTI a incheiat un contract de inchiriere cu societatea Delenco Construct SRL pentru un imobil nou construit chiar de catre aceasta firma pentru o perioada de zece ani. Interesant este ca un simplu calcul releva ca suma totala pe care institutia din subordinea Executivului trebuie sa o achite pentru intreaga perioada de inchiriere este de 20,3 milioane de euro.

Varianta este considerata a fi una paguboasa de catre raportul de audit al institutiei. Cu suma data pe toata perioada contractului de inchiriere (n.red. – zece ani) si cu un efort bugetar majorat cu doar 3,7 milioane de euro, ANRCTI putea cumpara un imobil de 9.650 de metri patrati. Afacerea imobiliara s-a derulat astfel pe varianta scurta dintre ANRCTI si firma Delenco Construct. Desi pe piata imobiliara mai existau oferte mult mai ieftine, fosta conducere a reglementatorului de pe piata de telecomunicatii a ales in mod surprinzator varianta mai scumpa.

Surse din cadrul institutiei sustin ca, pentru contractul incheiat, ANRCTI plateste un pret de aproape 22 de euro pe metru patrat pentru o suprafata totala de doar 6.500 de metri patrati. Daca institutia guvernamentala alegea varianta oferita, de exemplu, de intermediatorul imobiliar Coldwell Banker, institutia statului ar fi platit aproximativ 17 euro/metru patrat pentru o suprafata mult mai mare de 9.650 de metri patrati, pret care ar fi inclus si 91 de locuri de parcare. Astfel, conform surselor citate, daca fosta conducere a ANRCTI ar fi ales varianta mai ieftina, ar fi reusit sa economiseasca nu mai putin de trei milioane de euro pentru intreaga perioada a desfasurarii contractului de inchiriere, dar pentru o suprafata mult mai mare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.