Au trecut 10 ani de cand primul iPod shuffled schimba modul in care fiecare dintre noi asculta muzica.
Dezvoltat de Apple in primavara anului 2001, player-ul a "pasit" cu stangul in lume inca de la lansare, aparand pe piata la cateva zile dupa dezastrul de pe data de 9.11.

IPod-ul putea sa memoreze 1000 de piese, se incarca intr-o ora si costa aproape 400 de dolari . La momentul lansarii era compatibil doar cu computerele Mac, ceea ce a starnit numeroase critici. Blogurile de tehnologie s-au umplut de ironii precum: acronimul iPod vine de la "idiotii care stabilesc preturile produselor noastre" sau de la "pretind ca este un dispozitiv original" - referinte la faptul ca iPodul nu a fost nici primul si nici cel mai ieftin player de muzica, scrie theguardian.co.uk.

Steve Jobs, presedintele Apple, a gandit o strategie prin care produsele companiei sa fie integrate in jurul Mac-ului, celebrul computer introdus in 1984. Ideea lui Jobs a fost sa plaseze Mac-ul in mijlocul unui "ecosistem digital ", astfel incat toate dispozitivele noi sa poata fi conectate la el. Primul astfel de dispozitiv a fost iPod-ul.


"De ce muzica? Cu totii iubim muzica si este intotdeauna placut sa faci ceea ce iubesti", a explicat Steve Jobs la vremea respectiva. "Este un target imens, nu cunoaste bariere si nu exista niciun lider de piata. Nimeni nu a gasit inca reteta perfecta pentru muzica digitala", a mai spus el in legatura cu decizia Apple de a lansa un mp3 player.

In prezent insa, iPod-ul este inlocuit de iPhone, si cele cateva versiuni ale sale ce au aparut in ultimii ani. Telefonul inregistreaza un mare succes datorat in mare parte aplicatuilor sale si nu muzicii. Deci device-ul si-a gasit usor un inlocuitor din aceeasi familie Apple, ce, in ultima vreme, l-a depasit prin performanta si afinitate a clientilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.