UE va investi de la 1 ianuarie 2010 inca 18 milioane de euro in cercetarea care va sta la baza retelelor mobile de urmatoare generatie 4G, anunta un comunicat al CE.
Comisia Europeana(CE) a decis marti sa inceapa procesul de finantare a cercetarii in domeniul tehnologiei LTE (Long Term Evolution) Advanced, care va mari de pana la 100 de ori viteza internetului mobil in comparatie cu actualele retele 3G.

Long Term Evolution (LTE) este tehnologia wireless de ultima ora, capabila sa asigure viteze de conectare la internetul mobil de pana la 100 megabiti pe secunda, de 10 ori mai rapid decat retelele 3G. In Europa, LTE se afla acum in probe la operatori mobili din Finlanda, Germania, Norvegia, Spania, Suedia si Regatul Unit si urmeaza sa intre pe piata in Suedia si Norvegia in prima jumatate a anului viitor.

Acum 25 de ani, Europa facea din standardul GSM coloana vertebrala a telefoniei mobile moderne. Datorita cercetarii comune a Europei si fortei pietei unice europene, standardul GSM este utilizat in prezent de 80% din retelele mobile ale lumii. LTE are toate sansele sa inregistreze un succes la fel de stralucit gratie finantarii comunitare a cercetarii care continua sa aduca tehnologia de varf in viata de toate zilele a cetatenilor europeni.

"Prin intermediul tehnologiilor LTE, know-how-ul cercetarii europene va continua sa dea tonul dezvoltarii serviciilor si dispozitivelor mobile din intreaga lume, asa cum am facut-o si in ultimele decenii prin standardul GSM", a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru telecomunicatii si media.

Principalii operatori de telefonie mobila si principalii producatori de pe piata mondiala, cum ar fi Orange, TeliaSonera, T-Mobile, AT&T, NTT-DoCoMo, Verizon, Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei si Nokia Siemens Networks, s-au angajat deja sa utilizeze standardul LTE. Dupa estimarile analistilor pietei, operatorii din intreaga lume vor investi aproape 6 miliarde de euro (8,6 miliarde de dolari) in echipamente LTE pana in 2013, mai arata comunicatul CE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.