Executarea silita devine un proces din ce in ce mai greoi, in conditiile in care activele sunt greu de valorificat, astfel ca bancile trebuie sa gaseasca solutii pentru salvarea clientilor, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

"Executarea silita in acest moment - si din pacate stiu si clientii acest lucru - este din ce in ce mai greoaie. Nimeni nu cumpara fabrici, uzine, ferme, nici macar apartamente. (...) Bancile trebuie sa gaseasca solutii pentru salvarea clientilor", a spus Ghetea la Romania Financial Forum, organizat de MEDIAFAX in parteneriat cu BNR.


Potrivit reprezentantului ARB, circa 70% dintre persoanele care au primit "masca de oxigen a restructurarii" au reusit sa se "reanimeze" si sa functioneze in continuare.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a aratat ca la finele lunii august nivelul creditelor neperformante a ajuns la 13,6% din total imprumuturi.

  • Piata bancara romaneasca, "cel putin neatractiva"

In aceste conditii, piata bancara romaneasca este "cel putin neatractiva", a declarat directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.

"Lumea de afara se intreaba acum cum rezista o piata cu credite neperformante de 14%, poate 17%. Ce fac bancile cu creditele neperformante? Sa fim seriosi, nu fac nimic. Putinele credite pe care le avem nu se pot executa si piata nu te ajuta, dar nici nu poti sa le dai degeaba", a spus Negritoiu, prezent la eveniment.

El a aratat ca Romania are un avantaj competitiv prin forta de munca ieftina, insa este nevoie si de alte masuri, cum ar fi modificarea legii insolventei.

"Amendarea legii insolventei ar putea sa fie de ajutor, dar o sa ia niste ani. Probabil putrezesc colatoralele pana atunci", a mai spus Negritoiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.