Bancile vor putea acorda in continuare credite in valuta pentru achizitia de locuinte in actualele conditii, BNR fiind de acord ca prevederile noilor reglementari sa nu se aplice creditelor ipotecare si imobiliare, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

  • "Avem vesti bune de la discutiile cu BNR. Noul regulament nu afecteaza achizitiile de locuinte, care se vor face in conditiile exitente. De asemenea, nici achizitia de locuinte prin programul Prima Casa nu nu va fi afectata", a declarat Ghețea la Romania Financial Forum 2011, eveniment organizat de MEDIAFAX in parteneriat cu BNR.

BNR a pregatit un regulament prin care va limita, printre altele, accesul populatiei la creditele in alta moneda decat leul.

Potrivit proiectului, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul ar trebui sa fie de cel putin 30%.

BNR doreste sa delimiteze clar aria de definire a crediteolor imobiliare, care va cuprinde finantarile pentru care se constituie garantie imobiliara si sunt destinate exclusiv cumpararii unui imobil (casa/teren), construirii unui imobil, sau amenajarii/extinderii unei locuinte. Acelasi regim se aplica si creditelor de refinantare a imprumuturilor imobiliare.

  • Cum se vor aplica conditiile pentru creditele imobiliare?

Pentru creditele imobiliare, debitorul ar urma sa vina cu un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului la finantarile in lei, de 30% pentru creditele in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte devize straine.

Comunitatea bancara s-a aratat rezervata fata de unele prevederi din proiectul de regulament, iar Ghetea a anuntat ca institutiile de credit au transmis BNR o serie de propuneri pentru a fi discutate cu oficialii bancii centrale.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.