Misiunea FMI aflata in tara noastra inca de saptamana trecuta, impreuna cu reprezentantii CE si BM, a ajuns la un acord la nivel de experti in ceea ce priveste cea de-a sasea evaluare a acordului stand-by. Urmatoarea transa va fi eliberata la mijlocul lunii decembrie, daca vor fi implementate conditionalitatile convenite, a declarat seful misiunii, Jeffrey Franks.

Seful misiunii FMI in Romania a sustinut la sediul Bancii Nationale a Romaniei o declaratie de presa privind concluziile vizitei delegatiei Fondului Monetar International in tara noastra, in ceea ce priveste un nou acord.

  • Transa de aproximativ 900 de milioane de euro de la FMI ar urma sa o primim in ianuarie daca se vor implementa conditionalitatile FMI.

“Rezultatele reformelor din Romania la zi au fost bune si am convenit asupra politicilor care se impun de la acest moment inainte. Dupa ce conducerea FMI va aproba cele agreate si dupa ce conditionalitatile vor fi indeplinite vom putea sa solicitam la mijlocul lunii ianuarie eliberarea urmatoarei transe”, a adaugat Franks, conform Wall-Street.

  • "La nivel de experti am ajuns la un acord in ceea ce priveste evaluarea. Rezultatele la zi au fost bune si am convenit asupra politicilor de la acest moment inainte. Dupa ce ce conditionalitatile vor fi implementate vom putea sa solicitam aprobarea bordului la mijlocul lunii ianuarie, conform asteptarilor noastre", a spus Franks, conform declatiilor facute la Realitatea TV.

"Misiunea FMI a facut analizele necesare pentru eliberarea urmatoarei transe din acest imrpumut. Am ajuns la concluzia ca masurile au fost luate si conditiile vor fi indeplinite: Trebuie aprobat bugetul pe 2011 si supravegheat deficitul bugetar iar contributiile sociale trebuie sa nu depaseasca plafonul stabilit", a mai mentionat seful delegatiei FMI.

  • Seful misiuniii a aratat ca tintele pentru sfarsitul lunii septembrie au fost in linii mari atinse.

Franks a mai aratat ca in pofida platii unei sume semnificative a arieratelor la finele lunii septembrie, continua sa se mentina presiuni semnificative pe partea de cheltuieli, in special la nivelul sectorului de sanatate.

Directorul de tara pentru Romania al Comisiei Europene, Istvan Szekely, a declarat ca guvernul "trebuie sa ia masuri pentru a folosi asa cum trebuie toate fondurile Europene, care in acest moment nu sunt. Trebuie adoptata legea pensiilor intr-o aplicare transparenta si implementata conform directivelor europene."

In ceea ce priveste cresterea economica previzualizata pentru anul 2011, J. Franks a declarat ca aceasta va exista, in timp ce anul acesta se va inregistra o scadere economica de 2%.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

"Va exista crestere economica anul viitor si asteptam ca si inflatia sa scada. Suntem incurajati de lucrarile asupra proiectului de buget si mentinerea deficitului bugetar la nivel scazut este cheia. Deficitul bugetar trebuie mentinut sub pragul de 3% si sprijinim autoritatile in programul de absobtie a fondurile europene", a declarat J. Franks.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.