Romania nu va atinge tinta de deficit bugetar stabilita pentru anul viitor, de 4,4% din PIB, pentru ca nu se va indeplini estimarea de crestere economica, si este posibil ca si in 2010 sa existe o deraiere, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

"Anul 2011 va fi un an foarte dificil din punct de vedere fiscal, in primul rand ca va fi o evolutie ciclica. Nu cred ca PIB-ul va fi foarte mult modificat real fata de anul acesta. Ascesiunea catre 4,4% din PIB in 2011 este bazata pe o crestere economica. Nu cred ca se va produce. Va fi o deraiere. S-ar putea sa fie o deraiere si in 2010, din cauza faptului ca scaderea economica s-ar putea sa fie mai mare decat se estimeaza acum", a spus Croitoru, la un seminar organizat de BNR, conform MEDIAFAX.

El a precizat ca ajustarile necesare pentru 2011 si 2012 sunt bazate pe reduceri foarte mari de cheltuieli, nu pe taxe.

"Gradul de rezistenta la orice fel de ajustare a crescut in 2009 si creste si acum. Orice ajustare va fi supusa spre adoptare poporului roman, dar va fi respinsa tot mai mult, pentru ca se face o masiva infuzie de populism atat din partea politicienilor, cat si, imi pare rau sa o spun, de media", a continuat Croitoru.

El a mai aratat ca in 2012 vor exista alegeri, ceea ce inseamna ca sansele de a realiza ajustarile necesare vor fi si mai mici decat anul viitor.
Pentru 2010 tinta de deficit bugetar este de 6,8%, pentru 2011 de 4,4%, iar pentru 2012 sub 3%.


Anterior acestor declaratii, Comisia Europeana (CE) a recunoscut progresul Romaniei, astfel incat, nu va continua procedura de deficit excesiv in cazul Romaniei, apreciind ca statul a luat masuri adecvate si va reduce deficitul bugetar sub nivelul de 3% pana la data limita convenita, respectiv sfarsitul anului 2012.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.