Comisia Europeana (CE) nu va continua procedura de deficit excesiv in cazul Romaniei, apreciind ca statul a luat masuri adecvate si va reduce deficitul bugetar sub nvielul de 3% pana la data limita convenita, respectiv sfarsitul anului 2012.

"Comisia Europeana a evaluat astazi masurile luate de Lituania si de Romania ca raspuns la recomandarile Consiliului cu privire la corectarea deficitelor bugetare excesive. Comisia a concluzionat ca autoritatile au actionat conform recomandarilor mentionate", scrie MEDIAFAX.

Astfel, CE considera ca nu sunt necesare etape suplimentare in cadrul procedurii de deficit excesiv.

"Lituania si Romania au luat masuri adecvate de corectare a deficitelor bugetare inregistrate. Ambele state sunt in curs de reducere a deficitului sub nivelul de 3% pana la data limita convenita, insa trebuie sa isi continue eforturile pentru ca acest obiectiv sa poata fi atins", a declarat, in comunicat, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn.

Consiliul a recomandat Romaniei, in luna februarie, sa actioneze in vederea reducerii deficitului bugetar la mai putin de 3% din PIB pana in anul 2012, in mod credibil si sustenabil, prin masuri pe termen mediu.

"Pe baza informatiilor disponibile in prezent se pare ca Romania a luat masuri eficiente", Comisia facand referire si la reducerea salariilor din sectorul public cu 25%, taierea mai multor forme de prestatii sociale cu 15% si cresterea taxei pe valoare adaugata (TVA) de la 19% la 24%.

Astfel, CE considera ca Romania va reusi sa atinga tintele de deficit bugetar pentru 2010 si 2011, iar obiectivul de a scadea indicatorul sub 3% din PIB pana in 2012 "pare realizabil".

Procedura de deficit excesiv a fost declansata anul trecut de CE pentru 24 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.