Boardul Fondului Monetar International a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru 2010 cu 4,5 puncte procentuale in urma majorarii TVA de la 19 la 24%. Acest lucru se traduce printr-o majorare garantata si recunoscuta a preturilor bunurilor si serviciilor.

FMI se asteapta ca majorarea TVA sa aiba un efect clar asupra preturilor, implicit a inflatiei. Aceste efecte vor disparea treptat in 2011, estimeaza seful misiunii Fondului in Romania, Jeffrey Franks, scrie Realitatea.

Revizuirea este mai optimista decat previziunile analistilor economici din Romania care estimeaza ca inflatia ar putea ajunge chiar la 10%, iar preturile ar putea creste cu 7 sau chiar 8 procente.

Fondul mentine deocamdata prognoza de contractie economica de 0,5% in acest an, insa expertii institutiei urmeaza sa decida in perioada urmatoare, pe baza unor noi date privind economia romaneasca, daca va fi nevoie de modificarea estimarii in cadrul noii misiuni de evaluare, care va avea loc la sfarsitul lunii iulie, a declarat Franks.

De asemenea, Fondul Monetar International a fost "foarte impresionat" de seriozitatea cu care guvernul roman si-a respectat angajamentele ca sa primeasca a cincea transa de bani din acordul cu institutia financiara de la Washington, potrivit Money.ro.

Afirmatia a fost facuta de Jeffrey Franks, negociatorul FMI pentru Romania. Acesta a declarat pentru publicatia de business Bloomberg ca in general, directorii FMI "si-au aratat aprecierea pentru eforturile Romaniei, iar in particular, citiva directori au mentionat ca au fost foarte impresionati".

Mai exista anumite temeri ca economia va continua sa evolueze extrem de lent, iar directorii FMI doresc asigurari ca Bucurestiul va ramine dedicat continuarii procesului de reforme
, a mai spus Jeffrey Franks. El a precizat ca la finele lunii va reveni la Bucuresti intr-o noua vizita de evaluare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.