Consiliul Director al Fondului Monetar International a decis, in sedinta de vineri, sa acorde Romaniei cea de-a cincea trasa de imprumut in valoare de 913 de milioane de euro, in urma reexaminarii noilor masuri de austeritate propuse de guvern pentru inscrierea in deficitul agreat, de 6,8% din PIB.

Consiliul executiv al FMI s-a intrunit pe 2 iulie 2010, pentru a efectua cea de-a patra revizie a acordului stand-by cu Romania. In urma reexaminarii noilor masuri de austeritate propuse de guvern, Consiliul a decis sa acorde Romaniei a cincea transa din acord (DST 768 milioane sau aproximativ 900 milioane euro). Banii vor fi disponibili la Banca Nationala a Romaniei cel tarziu pana la mijlocul saptamanii viitoare, informeaza NewsIn.

Reprezentantul regional pentru Romania si Bulgaria al FMI, Tonny Lybek, a declarat anterior ca "autoritatile romane si-au demonstrat angajamentul ferm fata de programul lor economic, care este sprijinit de acordul stand-by - prin identificarea rapida a unor masuri compensatorii, dupa hotararea Curtii Constitutionale".

"Finalizarea revizuirii permite transferul imediat al sumei de 768 milioane DST (913,2 milioane de euro), majorand totalul fondurilor eliberate la 9,031 miliarde DST (aproximativ 10,738.8 miliarde euro sau 13,475 miliarde dolari)", se arata intr-un comunicat al Consiliului Director al FMI.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, mentiona ca Boardul FMI a intarziat sedinta cu cateva zile din cauza propriilor formalitati interne, si ca "atat FMI, cat si CE, au imbratisat si saluta masurile pe care guvernul urmeaza sa le introduca de la 1 iulie". Deficitul bugetar agreat cu FMI pentru 2010 este de 6,8% din produsul intern brut (PIB), iar pentru 2011, de 4,4% din PIB.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat sambata, 26 iunie, ca Romania are deja un acord din partea Fondului cu privire la noile masuri stabilite de Guvern, inclusiv pentru majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 19% la 24% incepand cu 1 iulie, drept pentru care documentele semnate au plecat deja catre Washinghton.

Vladescu a estimat ca banii care vor intra la buget prin majorarea TVA, de circa 4 miliarde lei, respectiv aproximativ un miliard de euro, vor acoperi suma ce ar fi trebuit sa fie asigurata prin diminuarea pensiilor cu 15%.

Citeste si:
Cîțu, acuzații la PSD: „Voia să împrumute 2 miliarde de euro de la...
Cîțu, acuzații la PSD: Voia...

Acordul stand-by cu Fondul a fost aprobat pe 4 mai 2009 si insumeaza 11,443 miliarde DST (aproximativ 13,607 miliarde euro, sau 17,074 miliarde dolari). Acordul permite statului acces la resursele FMI in echivalentul a 1.111% din cota Romaniei in cadrul Fondului. Comitetul executiv a anuntat ca a aprobat si cererea Romaniei de amanare a relizarii anumitor criterii de performanta, care ar fi trebuit sa fie indeplinite pana la sfarsitul lunii iunie 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.