Desi 85% dintre romanii din mediul urban, utilizeaza cardul bancar, atitudinea populatiei catre carduri inregistreaza inca un scor moderat potrivit index-ului anual publicat de Asociatia de Plati Electronice din Romania APERO.

Pentru a oferi o imagine cuprinzatoare asupra evolutiei pietei platilor electronice din Romania, APERO a creat un INDEX de monitorizare care are la baza cercetari de piata cu caracter periodic.

La nivelul oraselor mari si medii din Romania, Indexul APERO a inregistrat un scor moderat in ceea ce priveste atitudinea populatiei fata de carduri. Pe o scara de la 0 la 10, in care zero indica lipsa increderii si a intentiei de utilizare a cardurilor, iar “10” indica un nivel foarte ridicat al acelorasi 2 indicatori, Indexul APERO este de 7,2 in randul persoanelor care utilizeaza cardul si de 2,8 in randul celor care nu utilizeaza cardul. Per total piata, nivelul de incredere in carduri si intentia de utilizare in viitor inregistreaza un scor de 6,5.

“Conform acestui index atitudinea populatiei catre carduri inregistreaza inca un scor moderat dar cu perspectiva pozitiva”, a declarat Adrian Apolzan, presedinte APERO. “Aproximativ 85% dintre romanii din mediul urban utilizeaza un card card bancar, 56% dintre posesori cu o frecventa de cel putin 2 ori pe luna iar 44% cel mult o data pe luna. Nivelul de utilizare pentru plata cu cardul este corelat cu dimensiunea venitului mediu pe membru de gospodarie (peste 900 RON) si, de asemenea, cu gradul de deschidere fata de produse si servicii noi.

Plata cu numerar ramane cea mai utilizata metoda insa se constata disponibilitatea populatiei de a renunta la ea in favoarea unor instrumente electronice de plata, in special daca exista anumite beneficii in utilizarea acestora (nu sunt percepute comisioane, sunt oferite programe de loialitate).

„Cercetarile despre piata cardurilor sunt foarte utile pentru ca ne ajuta sa intelegem preferintele consumatorilor”, spune Cosmin Vladimirescu, Account Manager pentru Romania, MasterCard Europe. „Interesul pentru colectarea datelor din piata reprezinta un indiciu clar privind evolutia acesteia, comparativ cu 15 ani in urma, cand bancile ofereau produse nediferentiate in functie de interesele si nevoile consumatorilor. O buna cunoastere a obiceiurilor de utilizare a cardurilor sprijina institutiile financiare care, astfel, pot sa dezvolte produse relevante pentru profilul diferitelor categorii de public. Aceasta tendinta de segmentare este mai evidenta in ultima perioada, in portofoliile bancilor existand produse create special atat in functie de sex si varsta - pentru femei, tineri, pensionari, cat si in functie de interese si stil de viata – de exemplu, carduri premium sau contactless PayPass.”

Citeste si:
GarantiBank a lansat in Romania instrumente de plata contactless
GarantiBank a lansat in...

Studiul a relevat faptul ca in vederea dezvoltarii pietei de carduri si a platilor cu cardul, segmentele populatiei cu un potential mai mare de acceptare si utilizare sunt urmatoarele:. persoanele care utilizeaza carduri: adultii din segmentul de varsta 25-44 ani, intr-o masura mai mare in randul persoanelor de sex feminin, la nivelul oraselor mari si in special din Bucuresti, Moldova si Banat;. persoanele care nu utilizeaza carduri: tinerii si adultii din segmentul de varsta 18-34 de ani, intr-o masura mai mare in randul persoanelor de sex feminin, la nivelul oraselor medii si in special din Moldova si Transilvania.

Statisticile de piata arata ca, desi vanzarile in general au scazut sub impactul crizei economice, cumparaturile prin card au crescut. Aceasta tendinta este remarcabila cu atat mai mult cu cat disponibilitatile financiare ale populatiei s-au diminuat semnificativ in ultima perioada. Impreuna cu bancile, vom continua sa sprijinim aceasta schimbare de mentalitate prin popularizarea beneficiilor cardurilor, prin initiative promotionale si continuarea extinderii retelei de magazine care accepta carduri la plata”, a declarat Catalin Cretu, Director General Romania, Visa Europe.

Citeste si:
Pensionarii din Capitala pot solicita carduri de calatorie gratuite
Pensionarii din Capitala pot...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.