Business 1 Iulie 2009 00:24
Romania inca isi permite luxul de a creste impozitele mai putin importante, si nu pe cele ca impozitul pe profit sau TVA, in caz de nevoie, dar ar putea pierde acest privilegiu daca mai apar "cereri parohiale", a spus economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.
"Romania inca mai are privilegiul sau luxul sa aleaga sa nu creasca unul din impozitele majore, ca cel pe profit sau TVA. Inca avem luxul sa crestem unul din impozitele mai putin importante. Altfel este cazul Ungariei sau al altor tari. S-ar putea ca luxul acesta sa dispara, iar la anul sa discutam in alti termeni, daca mai vin cereri parohiale", a spus Lazea, potrivit NewsIn.

El declara, anterior, ca masurile care trebuie luate pentru a reporni economia Romaniei trebuie sa se incadreze in tabloul macroeconomic, fara sa puna presiune pe bugetul de stat ori pe partea de cheltuieli sau venituri.

"Sunt greseli pe care le-am putea face luand masuri fara sa le incadram in tabloul macroeconomic (...). Romania, anul trecut, si-a creat sie insasi probleme privind deficitul bugetar, cand nu avea nevoie, dupa sapte ani cu performante ca la carte. Intr-un an fara nicio apasare a creat o problema pe baza careia agentiile de rating ne-au penalizat grav. A nu recunoaste acest lucru inseamna a aplica politica strutului si apoi ne intrebam de ce ne ocolesc investitorii", a mai spus economistul-sef al BNR.

Comisia Europeana a demarat, saptamana trecuta, procedura de infringement asupra Romaniei, ca urmare a deficitului bugetar mare din 2008, si i-a recomandat sa reduca deficitul pana in 2011, sa implementeze masurile fiscale detaliate in bugetul pe 2009 adoptat in luna februarie si reviziut in aprilie, mai ales cele ce se refera la reforma sectorului de pensii si a salariilor din domeniul public.

Autoritatile din Romania au drept tinta un deficit bugetar de 5,1% in 2009, scopul declarat fiind atingerea unui nivel mai mic de 3% pana in 2011.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.