Desi valoarea activelor nete ale celor zece fonduri de pensii facultative (pilonul III) a crescut cu 10,2% in martie fata de luna precedenta, pana la 110,5 milioane lei potrivit datelor arbitrului pietei, numarul de clienti nou atrasi in fiecare luna este in continua scadere in ultimele 5 luni. Wall-Street a vorbit cu specialistii pentru a afla care sunt cauzele, dar si solutiile viabile pentru pilonul III.

Ce estimeaza specialistii pentru 2009?

Daca in luna octombrie a anului trecut numarul de participanti nou atrasi se ridica la 10.000, in luna martie 2009 pilonul III de pensii private facultative a avut doar 3.400 de noi aderenti, arata datele arbitrului pietei. La finele lunii martie, piata de pensii facultative a ajuns la 162.000 de participanti, active nete de 110,5 milioane lei si zece fonduri active.

Intr-adevar, vanzarile noi de pensii facultative au pierdut din viteza in ultimele 5-6 luni. Daca la inceputul anului aveam estimari de circa 150.000 de noi clienti la Pilonul III pentru 2009, adica un total de 300.000 pana la finele acestui an, acum estimarea este de 75.000 in cel mai bun caz, adica 225.000 de participanti pana la sfarsitul acestui an”, spune Crinu Andanut, presedintele Asociatiei Pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) si director general al Allianz-Tiriac Pensii Private.

Mai multe detalii despre ce estimeaza specialistii pentru 2009, gasiti aici.
De ce sta pe loc piata de pensii facultative?

Dificultatile financiare, in contextual economic puternic afectat de criza mondiala, atat ale clientilor individuali, cat si ale companiilor, sunt fara niciun dubiu motivul principal al vanzarilor noi sub asteptari, sustin administratorii fondurilor.

“In conditiile unui mediu economic nefavorabil si cu un inalt grad de incertitudine, era de asteptat ca angajatorii sa incerce sa isi diminueze cat mai mult costurile. Astfel, marea majoritate a celor care isi exprimasera interesul de a include pensia facultativa in pachetul de beneficii oferit angajatilor, au renuntat sa o faca, cel putin anul acesta”, explica Felicia Popovici, vicepresedente al Raiffeisen Asset Management.

Mai multe informatii despre piata de pensii facultative din Romania, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.