Datorita evolutiei dobanzilor medii, rata lunara scade si cu 90 de euro la un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani.

Obligate de evolutiile pietelor financiare sau de bunavoie, mai multe banci din Romania au decis in ultimele doua saptamani sa reduca ratele la creditele deja acordate. Printre ele, Piraeus Bank, Banca Transilvania, Garanti Bank sau Banca Romaneasca.

La Piraeus, de exemplu, rata lunara aferenta unui credit ipotecar contractat pe 30 de ani scade cu pana la 90 de euro in luna martie comprativ cu octombrie anul trecut. Astfel, potrivit unui calcul efectuat de banca, angajamentul lunar pentru cazul expus mai sus se reduce de la 390,14 euro in octombrie la doar 282,95 euro in martie anul acesta. Procentual, rata scade cu 27%, valoare care acopera si devalorizarea leului.

Dobanda a scazut de la 8,66 la 5,47% ca urmare a reducerii dobanzii medii EURIBOR. La creditele in lei, rata scade cu pana la 4%, iar la cele in franci elvetieni, cu 23%. In cazul creditelor de nevoi personale, reducerea maxima este de 12% la imprumuturile in euro, echivalentul unei rate cu 9 euro mai mici la un credit de 5.000 de euro pe zece ani.

Banca Transilvania, una dintre bancile de top din Romania, a anuntat de asemenea ca a redus dobanzile la creditele imobiliare in lei cu pana la 2%. Aceasta modificare cuprinde insa si o ajustare a marjei bancii, si nu doar reducerile suferite de dobanda medie ROBOR.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.