Orice intarziere in aplicarea masurilor din programul anti-criza reduce sansele mentinerii Romaniei pe o tendinta de crestere economica pozitiva, a declarat declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a adaugat ca spera ca in primvara, creditarea se va debloca in Romania.

Isarescu, despre masurile anti-criza: Daca le aplicam cu intarziere, scad sansele de crestere a economiei

"Masurile anti-criza inseamna si ca trebuie sa implementam rapid un program ambitios de investitii publice, orice intarziere reducand sansele ramanerii pe un trend pozitiv", a spus Isarescu, citat de NewsIn.

In 2009, sectorul public trebuie "sa stranga cureaua" asa cum s-a intamplat in 2008 in sectorul privat, considera Isarescu, care sustine ca o reusita in acest sens ar fi o performanta deosebita".

Pe de alta parte, in primele doua luni din acest an, "o buna parte a banilor de la banci s-a dus catre finantarea deficitului, spre plata cheltuielilor neefectuate anul trecut", a mai spus Isarescu, ceea ce a triplat creditul guvernamental, in detrimentul celui indreptat catre sectorul privat.

Creditarea se va debloca in primavara, unul din efectele "pozitive" ale crizei

"Paradoxal, aceasta criza economica poate avea si efecte pozitive pentru Romania. Daca nu venea criza si continuam sa beneficiem de credite asa cum s-a intamplat in ultimii ani, probabil ca in decurs de un an sau doi ne-am fi inglodat in datorii", a spus Isarescu.

Pe de alta parte, el a mentionat ca Romania "sta inca sub spectrul franarii mult prea brutale a creditarii", care se va debloca in aceasta primavara.

"Nu reprosez nimic bancilor, cred ca se vor reaseza repede, asta insemnand ca in aceasta primavara vor reporni creditarea", a mai spus Isarescu, potrivit Wall-Street.

El a precizat, insa, ca Romania are nevoie de echilibru "in abordarea tuturor problemelor legate de criza economico-financiara" si, totodata, a cerut pastrarea optimismului ca Romania va inregistra anul acesta o cresterere economica intre 1 si 2%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.