Consiliul Concurentei s-a autosesizat in urma mai multor semnale primite din presa si de la BNR si a declansat din oficiu o investigatie avand ca obiect o posibila intelegere intre anumiti agenti economici activi pe piata serviciilor bancare si interbancare. Potrivit Cotidianul, cheia investigatiei ar putea fi un mail misterios care a circulat intre trezorierii mai multor banci intr-una dintre zilele atacului pe leu.

Consiliul Concurentei s-a autosesizat in urma mai multor semnale primite din presa si de la BNR si a declansat din oficiu o investigatie avand ca obiect o posibila intelegere intre anumiti agenti economici activi pe piata serviciilor bancare si interbancare, practica interzisa de Legea Concurentei, informeaza Wall-Street.ro, care citeaza un comunicat al institutiei.

"Investigatia are la baza suspiciuni privind posibilul schimb de informatii, precum si anumite conduite comerciale evidentiate, de altfel, si de mass-media, in acest sector"
, a declarat Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei. In cadrul acestei investigatii, inspectorii Consiliului au realizat o serie de controale inopinate la sediile principalilor actori din piata.

Sub suspiciunea de distorsionare a concurentei si, cu argumentul protectiei consumatorilor, o parte din cele 41 de banci care functioneaza in Romania fac obiectul unor sanctiuni ale Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorilor, respectiv al unei investigatii mai ample a Consiliului Concurentei. De ce atat de tardiv? Raspunsul il aflati aici.

Potrivit revistei Capital, desi initial sunt avute in vedere patru banci: Bancpost, ING, Royal Bank of Scotland si UniCredit, reprezentantii consiliului au vizitat pentru colectarea de date un numar de 8-10 banci. "La Bancpost, spre exemplu, s-au semnalat si ridicari de comisioane fara contract", a declarat comisarul de Concurenta, Josef Nemeny, pentru Capital. El precizeaza ca problemele de comportament concurential in piata ale bancilor respective se refera inclusiv la "cresterea excesiva a dobanzilor, atat la credite, cat si la depozite”. "Au existat fenomene interesante de crestere a dobanzilor chiar si la niveluri de peste 60% pe an. Probleme au fost si pe piata interbancara, dar s-au mai atenuat. Piata monetara este in grija BNR, dar devine si o problema a Consiliului Concurentei atunci cand mai multe banci afiseaza conditii identice, spre exemplu, acelasi nivel de dobanda", a mai spus Nemeny.

Intamplator sau nu, bancile luate in vizor de Consiliul Concurentei se numara printre cele care au mentinut sus dobanzile pe piata interbancara in timpul atacului esuat asupra leului, semnaleaza Cotidianul.

ING neaga implicarea intr-un cartel bancar

Potrivit Wall-Street.ro, ING Bank Romania a respins relatarile de presa care legau numele bancii de speculatiile din piata monetara si mentionau despre o presupusa intelegere intre mai multe institutii financiare care sa distorsioneze dobanzile din piata romaneasca. ING Bank mai precizeaza ca nu a deviat de la dobanda pietei publicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si ca a respectat si respecta toate regulile pietei interbancare definite in prezent.

"Nu facem parte din nici un fel de intelegere sau cartel care sa distorsioneze dobanzile de piata. Asa-zisa intelegere la care se face referire este, de fapt, un schimb de mesaje intre cativa membri ai Asociatiei Dealerilor din Romania, care nu are nicio legatura cu participarea bancilor din care provin acesti dealeri", se arata in comunicatul transmis de ING.


Mail-ul misterios

Un mail misterios a circulat intre trezorierii mai multor banci intr-una dintre zilele atacului pe leu si el ar putea fi cheia investigatiei Consiliului, informeaza Cotidianul. Entitati altfel concurente au dat dovada de o anume concertare, arata . Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere a BNR, a identificat e-mailul dat de trezoreria unei banci altor trezorieri, prin care ii indemna sa ridice dobanda la lei, ceea ce constituie un fapt grav.

BNR cere explicatii

"Discutam cu toti trezorierii implicati in operatiunile din ultimul timp si catorva le vom spune ca la televizor arata foarte bine si poate ar fi cazul sa ramana acolo", a mentionat la momentul respectiv guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "I-am chemat la BNR si am cerut explicatii de ce nu au inchis pozitiile pe lei si de ce nu au accesat facilitatile de finantare ale BNR. Ei ne-au spus ca le-a fost rusine sa vina la Lombard, la 14,25%, dar, in schimb, ridicau dobanzile pe piata la niveluri de trei-patru ori mai mari", a spus guvernatorul. Discutiile cu guvernatorul trebuie sa fi fost cu adevarat incomode, intrucat sanctiunile pot merge pana la ridicarea licentei de functionare, potrivit regulamentului BNR privind functionarea pietei interbancare. De altfel, banca centrala a si republicat pe site regulamentul in cauza pe 29 octombrie.

Guvernatorul Mugur Isarescu a avertizat ca va modifica legea pentru a-i schimba din functie pe bancherii care creeaza astfel de distorsiuni, precizeaza Adevarul. Totodata, BNR a solicitat clarificari sefului si trezorierului unei alte banci privind operatiunile efectuate cu unele institutii de credit din strainatate. Pentru a preveni astfel de situatii, BNR a modificat inclusiv normele de functionare a pietei interbancare. Astfel, daca indicele ROBOR depaseste cu mai mult de 25% dobanda solicitata de BNR pentru creditele acordate bancilor (in prezent 14,25%), publicarea indicelui poate fi suspendata temporar. Practic, daca ROBOR depaseste 17,81%, indicele poate fi inlocuit cu dobanda de 14,25%.

Nereguli pe mai multe piete

Conform Wall-Street.ro, In ultima perioada, Consiliul Concurentei a efectuat inspecti inopinate in diverse domenii de activitate, cum ar fi piata distributiei de produse farmaceutice, piata cerealelor de panificatie, piata serviciilor de scolarizare auto, a serviciilor de taximetrie, a deseurilor industriale reciclabile si piata administrarii fondurilor de pensii private obligatorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.