Business 4 Iulie 2012 14:32
Economia a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de octombrie-decembrie si a reintrat in recesiune, scaderea fiind limitata de evolutiile pozitive din agricultura (crestere de 4%) si informatii si comunicatii (2,2%), conform informatiilor provizorii ale INS privind PIB, care confirma datele-semnal.

Produsul Intern Brut (PIB), ca serie ajustata sezonier, a fost in primul trimestru de 145,196 miliarde lei preturi curente, in scadere in termeni reali cu 0,1% fata de trimestrul IV 2011, se arata intr-un comunicat al INS.

Ca serie bruta PIP estimat pentru primul trimestru a fost de 109,468 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,3% fata de trimestrul I 2011.

Studiu: Romanii s-au obisnuit cu criza, dar simt efectele mai puternic

Agricultura (inclusiv silvicultura si pescuitul) a fost ramura de activitate care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 4%, urmata de informatii si comunicatii, cu 2,2%, si activitati de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii, cu 1,4%, informeaza MEDIAFAX.

Volumul de activitate din constructii s-a mentinut la nivelul inregistrat in trimestrul I 2011.

"Reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratia publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (-4,3%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-4,2%). O reducere mai mica s-a inregistrat in industrie (-0,2%), comert cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (-0,3%), intermedieri financiare si asigurari (-1,2%) si tranzactii imobiliare (-1,4%)", se arata intr-un comunicat al INS.

Cresterea volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, de 4,2%, corelata cu reducerea semnificativa a subventiilor pe produs platite, de 73,2%, au condus la majorarea impozitelor nete pe produs cu 6,1%.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

Analist: Cresterea economica a Romaniei va accelera in al doilea trimestru

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul I 2012 cererea interna a crescut usor, cu 1,2%, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix (de 12,2%). Consumul final total s-a majorat cu 0,2%, fiind influentat, in mod special, de cresterea volumului cheltuielii pentru consum final a gospodariilor populatiei (+0,6%). Cheltuiala pentru consum final a administratiilor publice a inregistrat o reducere cu 1,2%.

Economia a intrat in recesiune
, intrucat ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scadere comparativ cu lunile anterioare. Evolutia a fost anticipata de analisti, care estimau insa o contractie putin mai mare, de 0,2-0,3%.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.