Business 15 Mai 2012 10:27
Economia a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de octombrie-decembrie si a intrat in recesiune, intrucat este al doilea trimestru consecutiv de scadere comparativ cu lunile anterioare.

Analistii nu sunt surprinsi de aceasta evolutie si se asteptau chiar la o scadere mai mare de 0,2 - 0,3%, relateaza MEDIAFAX.

"Produsul Intern Brut in trimestrul I 2012 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2011 (date ajustate sezonier)", a anuntat marti Institutul National de Statistica, intr-un comunicat.

Recesiunea economica loveste in cursul valutar: Un nou minim istoric pentru leu

Fata de acelasi trimestru din 2011, PIB a crescut cu 0,3% pe serie bruta si cu 0,8% pe serie ajustata sezonier. Acestea sunt primele estimari privind evolutia economiei in ianuarie-martie, denumite "date semnal".

INS va anunta la 6 iunie datele provizorii privind PIB in perioada mentionata.

PRACTIC am revenit in RECESIUNE. Putea sa fie mai rau!


Care este cauza revenirii in recesiune?

Specialistii spun ca in primul trimestru al anului productia industriala a fost mai slaba decat s-a anticipat si asta, in special, din cauza vremii nefavorabile din februarie si a cererii mai slabe din Zona euro, care se simte foarte mult, intrucat 70% din exporturile Romaniei merg catre Europa.

De cealalata parte, nici romanii nu s-au avantat sa cheltuiasca prea multi bani, scrie realitatea.net.

Recesiune "statistica" si atat

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, afirma ca recesiunea pe care datele Institutului National de Statistica o arata este una strict statistica, determinata de cifrele furnizate, care nu se reflecta insa real in economie.

"Eu ma incapatanez sa spun ca este o recesiune statistica, nu vedem recesiunea in cresterea economica. Este o realitatea statistica determinata de de doua cifre: cifra din trimestrul patru 2011, care din pacate s-a comparat cu cifra din trimestru 3, cand am avut cea mai mare crestere - si cu trimestrul 1 al acestui an", a declarat Vasilescu, citat de jurnalul.ro.

"Trimestrul patru a avut o crestere mai mare decat primul sau al doilea din 2011. La sfarsitul anului am avut una dintre cele mai mari cresteri din Uniunea Europeana", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

Citeste si Videanu: Lipsa de credibilitate a Guvernului afecteaza tara, nu recesiunea


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.