Business 6 Iunie 2012 11:20
Castigul salarial mediu net a crescut in aprilie, fata de luna anterioara, cu 0,6%, sau 10 lei, la 1.553 lei, cea mai mare valoare consemnandu-se in continuare in intermedieri financiare - 4.295 lei, iar cea mai redusa in hoteluri si restaurante - 853 lei.

"In majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in martie 2012 ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime trimestriale si cu ocazia sarbatorilor de Paste), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), de negocierile salariale, realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte)", se arata intr-un comunicat al INS.

Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (27,6%), respectiv fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de editare, industria metalurgica (intre 15% si 18,5%).

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea in luna martie a primelor ocazionale, sumelor din profitul net si alte fonduri, precum si de nerealizarile de productii ori incasarilor mai mici, transmite MEDIAFAX.

Cele mai semnificative scaderi s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (31,8%) si fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (21,4%).

"In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna martie, in administratie publica (0,7%), ca urmare a acordarii de sume pentru diferite sporuri ori a platii concediilor de odihna, si sanatate si asistenta sociala (0,5%), ca urmare a neplatii drepturilor salariale cuvenite salariatilor cu castiguri salariale mici, din unele unitati din domeniul asistentei sociale care se confrunta cu dificultati financiare", se mentioneaza in comunicat.

In invatamant castigul salarial mediu net a scazut fata de luna martie cu 1,8% ca urmare a neplatii cu ora a cadrelor didactice pe durata vacantei scolare.

Citeste si:
INS a prelungit perioada recensământului până pe 24 iulie
INS a prelungit perioada...

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 101,9%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.