Guvernul a revizuit cu peste un punct procentual prognoza de crestere economica pentru urmatorii ani, anticipand si cresterea considerabila a deficitului comercial in 2012.

De asemenea, executivul a luat in calcul si o tendinta de apreciere in termeni reali a monedei nationale in raport cu euro, bazata insa pe cresterea productivitatii.

Tintele de crestere economica au fost revizuite prin noul Program de convergenta aprobat, miercuri, de Guvern, comparativ cu programul aprobat anul trecut, cand cresterea economica depasea patru procente.

Programul de convergenta al Romaniei este revizuit anual si transmis la Bruxelles dupa aprobarea de catre Guvern.

Noul program de convergenta pentru urmatorii ani prevede tinte mai mici ale avansului PIB, care nu mai ating cifra de patru procente, ca in precedenta prognoza.

"Avand in vedere pierderea de viteza a potentialului de crestere economica, pe termen mediu, respectiv perioada 2013-2015, scenariul de prognoza prevede accelerarea cresterii economice cu ritmuri intre 3-4%, mai reduse decat in varianta precedenta a Programului de Convergenta. Scenariul se bazeaza pe imbunatatirea activitatii in toate sectoarele economiei, in special in ramurile industriale cu potential ridicat de export, precum si in sectorul constructiilor care poate fructifica necesarul de infrastructura existent in toate domeniile", se arata in documentul citat de MEDIAFAX.

  • Cu cat a fost redusa cifra cresterii economice?

Astfel, pentru anul viitor, cresterea economica este estimata la 3,1% fata de 4,5% in vechiul program, in timp ce pentru 2014 este prognozat un avans PIB de 3,6% comparativ cu 4,7% anticipat in urma cu un an.

Pentru 2015, estimarea Guvernului este pentru o crestere economica de 3,9%.

Pentru acest an, tinta a fost deja revizuita, de la 4% la 1,7%.

"Cererea interna va fi motorul acestei evolutii, cu ritmuri de crestere a formarii brute de capital fix de peste 7%, pana la 7,8% in 2015. In timp ce cheltuielile consumului privat se vor majora cu ritmuri in jur de 3,5%, in conditiile cresterii veniturilor disponibile si a increderii in climatul economic, cheltuielile cu consumul guvernamental vor inregistra dinamici pozitive, care vor asigura totusi reducerea ponderii lor in produsul intern brut si imbunatatirea eficientei cheltuielilor bugetare", apreciaza Guvernul.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

  • Situatia exporturilor si importurilordin tara noastra

In acelasi timp, exporturile si importurile de bunuri si servicii se vor mentine la niveluri ridicate, exportul net inregistrand contributii negative la cresterea reala a produsului intern brut.

"Dupa ce in anul 2011 ritmul de crestere al exporturilor a fost net superior celui aferent importurilor, pentru 2012 se estimeaza o incetinire a ritmului de crestere al exporturilor pana la 7,4% si al importurilor, dar intr-o mai mica masura, pana la 11,1%, conducand astfel la majorarea considerabila a deficitului comercial si implicit a deficitului de cont curent", se arata in document.

Luand in considerare evolutia economiei mondiale, pentru perioada 2013-2015 sunt estimate cresteri medii anuale ale exporturilor de bunuri cu 11,2% si de importuri cu 11,8%.

Citeste si:
Masa de Crăciun, mai scumpă. În ultimul an, inflația a crescut...
Masa de Crăciun, mai scumpă....

Nivelul deficitului de cont curent se va mentine la o valoare cuprinsa intre 7,8-8,7 miliarde euro, cu o pondere a acestuia in PIB de 5,2% in 2013 si 5% 2015, acoperit aproape in intregime prin surse autonome negeneratoare de dobanda pe intreaga perioada.

  • Ponderea deficitului extern in PIB

Ponderea deficitului extern in PIB, luand in calcul si contul de capital, se va diminua de la 5,0% la 4,7% in perioada 2013-2015, in conditiile cresterii contributiei contului de capital. Pentru perioada 2013-2015 se prognozeaza ca valoarea investitiilor straine sa se majoreze de la 3,5 miliarde euro la 4,6 miliarde euro.

  • Tendinta de scadere a inflatiei

Pentru perioada 2013-2015, Guvernul apreciaza ca tendinta de reducere a inflatiei va continua, manifestandu-se atat la nivelul inflatiei anuale, cat si ca medie anuala. Estimarile au luat insa in calcul ani agricoli normali si o volatilitate redusa pentru pretul international al petrolului.
Citeste si:
Economia României va înregistra un avans modest de 1,9% în 2022
Economia României va...

"Un alt mijloc eficient de ancorare a anticipatiilor inflationiste va fi revenirea tendintei de apreciere in termeni reali a monedei nationale in raport cu euro. Acest fapt este posibil daca se are in vedere perspectiva unei cresteri mai accelerate de productivitate in economia romaneasca, fata de principalii sai parteneri externi. Impactul cursului de schimb va fi unul modest, manifestat in sensul sustinerii procesului de dezinflatie. Astfel, s-a luat in calcul o apreciere nominala usoara a leului fata de moneda europeana", sunt calculele Guvernului.

Autoritatile se asteapta in acelasi timp ca reducerea graduala a majorarii de accize, promovarea unei politici salariale prudente si continuarea reformelor structurale sa mentina procesul de dezinflatie pe o traiectorie sustenabila. Astfel, rata inflatiei urmeaza sa scada pana la nivelul de 2,3% in 2015, cu o medie anuala de 2,5%.

Citeste si:
Negocieri privind deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina....
Negocieri privind deblocarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.