Guvernul si BNR analizeaza politicile economice care pot fi aplicate pentru reluarea consumului, necesara pentru asigurarea cresterii economice.

In tot acest timp, programul de guvernare prevede insa doar recuperarea salariilor taiate, nu si o eventuala reducere a CAS, transmite Executivul.

Guvernul analizeaza o reducere a CAS cu 3-5%

"Este nevoie de o reluare a consumului, pentru crestere economica sustenabila, si din acest punct de vedere sunt analizate masurile de politici economice care pot fi aplicate", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, citat de MEDIAFAX.

Intrebat de jurnalisti daca este posibil ca salariile bugetarilor sa fie majorate concomitent cu o reducere a contributiilor de asigurari sociale, oficialul guvernamental a aratat ca o analiza in acest sens va fi efectuata pe baza datelor economice din primul trimestru, dar a amintit ca in programul de guvernare nu se vorbeste decat de recuperare salariala, daca economia permite, nu si de o reducere a CAS.

Basescu este convins: Bugetarii isi vor primi banii inapoi

"Este important de vazut diferenta intre tipurile acestea de masuri: daca recuperarea salariala intr-o anumita proportie va avea un impact asupra consumului direct, eventuala modificare a CAS, care ramane de luat in calcul si de analizat, va avea efecte ulterioare, eventuale, pe aceasta linie a reluarii consumului (...) In programul de guvernare prezentat in urma cu o luna nu aparea nimic legat de CAS. Discutia este lansata in acest moment, se fac evaluarile necesare, in schimb in programul de guvernare de la bun inceput aparea evaluarea legata de modificarile salariale sau de recuperarea a cel putin unei parti din venituri, in conditiile bugetare existente si de sustenabilitate bugetara pe care ni le putem permite la momentul deciziei", a spus Suciu.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

El a aratat ca indicatorul de crestere economica luat drept reper pentru recuperarea pierderii salariale in sectorul bugetar vizeaza intregul an 2012, nu doar primul trimestru, in care economia s-ar putea contracta comparativ cu ultimul trimestru din 2011.

Romania, amenintata de o RECESIUNE TEHNICA

Suciu a precizat totodata ca aceste masuri depind de capacitatea statului de a aduce mai multi bani la buget, inclusiv din diminuarea sau "macar temperarea" evaziunii fiscale, si de cresterea economica.

Intrebat de jurnalisti cum pot fi majorate salariile bugetarilor de la 1 iunie in conditiile in care Legea responsabilitatii fiscale interzice astfel de practici cu sase luni inainte de alegeri, oficialul guvernamental a afirmat ca, "din perspectiva juridica", este vorba de reveniri salariale.

Intrebat in acelasi timp daca la nivelul Guvernului exista discutii legate si de cresterea pensiilor in acest an, Suciu a raspuns negativ.

Citeste si:
Banca Mondială propune 4 scenarii cu privire la pensiile de...
Banca Mondială propune 4...

Citeste si Ponta: Vom sprijini cresterea salariala, daca este propusa in Parlament


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.