Preturile de consum au urcat in noiembrie pentru a doua luna consecutiv, cu 0,42%, cresterile fiind inregistrate in principal in cazul marfurilor alimentare si serviciilor, in timp ce inflatia anuala a coborat la 3,44%, un nou minim dupa 1990.

Dupa patru luni consecutive de scadere, inflatia anuala a coborat in septembrie la 3,45%, inregistrand atunci cel mai redus nivel dupa 1990.

Preturile au crescut in octombrie cu 0,64%, iar indicele anual a urcat la 3,55%.

Preturile au crescut in noiembrie in principal la servicii (0,63%) si la marfurile alimentare (0,54%), in timp ce preturile marfurilor nealimentare au inregistrat un avans mai moderat, de 0,24%, se arata intr-un comunicat transmis luni de Institutul National de Statistica (INS).

La servicii cresterile cele mai vizibile au fost inregistrate la telefonie (0,71%) si transporturi aeriene (0,7%), scrie MEDIAFAX.

In categoria marfurilor alimentare, cele mai puternice avansuri au fost inregistrate la oua (7,2% in noiembrie fata de octombrie), respectiv legume si conserve de legume (3,91%), celelalte produse afisand scumpiri sau scaderi de preturi intr-o marja relativ restransa.


Preturile marfurilor nealimentare au urcat pana la 6,43% la energia termica, restul categoriilor inregistrand avansuri de sub 0,5%.

In primele 11 luni ale anului, preturile de consum au urcat cu 2,9%, in principal ca urmare a scumpirii marfurilor nealimentare (4,31%) si serviciilor (3,96%), in timp ce preturile marfurilor alimentare au urcat cu numai 0,59%.

Inflatia medie pentru ultimele 12 luni (decembrie-noiembrie) fata de perioada similara anterioara a fost de 6,2%.

BNR a revizuit in scadere prognoza
de inflatie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiectia pentru anul viitor a fost redusa de la 3,5% la 3%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.