Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiectia pentru anul viitor a fost redusa de la 3,5% la 3%, a anuntat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Spunem doua lucruri, pana spre primavara anului viitor va continua caderea preturilor, a IPC, pentru ca efectul de baza continua. S-ar putea ca prin martie sa fie in jur de 2% sau chiar mai putin, apoi tot efectul de baza ne va impinge mai in sus spre vara. Nu vedem in vara scaderi de preturi alimentare, ne mentinem conservatori. Avem amplitudini extrem de mari in acesta perioada, de 2%. Pentru ca in aceasta perioada am avut o scadere medie de 0,2%, efectul de baza va duce inflatia de la 2%, sub 2%, spre 3,5-3,6% in toamna. S-ar putea sa avem in primavara o rata a inflatiei sub media UE", a afirmat Isarescu, conform MEDIAFAX.

Preturile de consum au scazut in septembrie pentru a patra luna consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel ca inflatia anuala a coborat la 3,45%, nivelul minim de dupa 1990, si a intrat in intervalul tintit de BNR pentru acest an.

Banca centrala tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%.

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, afirma in luna septembrie ca Romania are sansa istorica de a reduce inflatia la niveluri de sub 3% in urmatorii ani, scenariu posibil daca politica monetara a bancii centrale va fi sprijinita "in mod ferm" de politicile fiscale si salariale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.