Inflatia anuala a urcat de la 8,01% in martie la 8,34% in aprilie, atingand maximul din iulie 2008, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,66% in principal ca urmare a scumpirii energiei electrice, cartofilor, fructelor proaspete, zaharului si tigarilor, reiese din datele INS.

Rata anuala a inflatiei s-a situat la 9,04% in luna iulie 2008. In luna martie 2011, rata anuala a inflatiei a atins nivelul maxim inregistrat dupa luna august 2008. Aceste cifre se traduc imediat si se simt in buzunarele cetatenilor, indicand un nou val de scumpiri.

Datele privind inflatia au depasit media asteptarilor analistilor economici pentru a treia luna consecutiv. Analistii se asteptau in medie la o crestere a preturilor de 0,5% in aprilie si la o rata anuala de 8,2%. Estimarile analistilor s-au situat intre 0,3% si 0,7% pentru inflatia lunara si intre 8% si 8,4% pentru rata anuala.


In aprilie, marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,92% fata de martie, preturile marfurilor nealimentare au avansat cu 0,87%, in timp ce tarifele pentru servicii s-au diminuat usor, cu 0,42%, datorita aprecierii leului fata de moneda unica europeana si dolar.

  • Fructe si legume din ce in ce mai scumpe

Preturile fructelor proaspete au inregistrat in aprilie cel mai mare avans lunar, de 7,71%, devenind astfel cu 21,24% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut.

Cartofii au continuat sa se scumpeasca in luna aprilie, cu 4,54%
, iar preturile pentru grupa "alte legume si conserve de legume" au urcat cu 1,53%. Preturile la faina si malai au avansat in aprilie cu circa 1,6% fata de martie, iar zaharul s-a scumpit cu 4,99%.

In primele patru luni ale acestui an, preturile au crescut la cartofi cu peste 30%, la alte legume si conserve de legume cu 21,2% si in cazul zaharului cu 17,56%. Astfel, marfurile alimentare erau in luna aprilie cu 5,08% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut.

In cazul produselor din grupa marfurilor nealimentare, preturile au inregistrat in luna aprilie variatii de sub 1% fata de martie, exceptie facand costurile pentru tutun, tigari (+ 1,19%) si la energia electrica (+5,03%).

Citeste si:
Masa de Crăciun, mai scumpă. În ultimul an, inflația a crescut...
Masa de Crăciun, mai scumpă....

  • E loc si pentru ieftiniri?

Referitor la grupa serviciilor, se remarca reducerea tarifelor la transportul aerian si telefon cu circa 1,65%, restul preturilor incluse inregistrand variatii sub 1%.

Indicele preturilor de consum, exclusiv bauturi alcoolice si tutun, a fost in aprilie de 0,62%. Preturile de consum au urcat in aprilie cu 0,24% daca se exclud legume, fructe, oua, combustibili si produse ale caror preturi sunt reglementate.

La sfarsitul lunii aprilie, fata de decembrie 2010, preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 2,5%, in timp ce tarifele pentru servicii au scazut cu 0,84%.

Banca Nationala a Romaniei a revizuit, joi, in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1% si asteptarile pentru anul viitor de la 3,2% la 3,6%. Pentru trimestrul doi, banca centrala estimeaza ca inflatia anuala se va plasa la 8,7%.

Citeste si:
Medicii i-au pus diagnosticul lui Cătălin Botezatu, după ce a ajuns...
Medicii i-au pus diagnosticul...

Banca centrala a stabilit pentru 2011 si 2012 o tinta de inflatie de 3%, plus/minus un punct procentual.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.