Business 7 Mai 2011 13:23
Cotatia barilului de petrol a scazut dramatic la inceputul sedintei de tranzactionare de vineri pe bursele asiatice. Pretul barilului de petrol, cu livrare in luna iunie, a scazut cu 3,86 de dolari, pana la 95,94 de dolari.

Motivul, dupa cum sustin analistii citati de publicatia americana, este ca investitorii se asteapta ca statisticile privind piata fortei de munca din SUA sa fie mai proaste decat era de asteptat, ceea ce, pe termen lung, se traduce intr-o cerere mai mica de combustibili si alte produse petroliere, scrie MEDIAFAX.

Pretul barilului a suferit joi cea mai mare scadere in cadrul unei singure sedinte de tranzactionare din aprilie 2009, de 9,44 dolari, ajungand la 99,8 dolari. Principalul motiv a fost ca investitorii au ajuns la concluzia ca din cele mai recente date privind economia SUA reiese ca aceasta da semne de incetiniri. In ceea ce priveste statisticile privind piata fortei de munca, oficialii de stat americani au declarat ca saptamana trecuta numarul cererilor de somaj a crescut la 474.000, cel mai mare nivel din ultimele opt luni.

  • Pretul litrului de benzina, sub 5 lei pe litru

Relatia de pret dintre barilul de petrol si costul unui litru de benzina la pompa este de 40-50 de bani pentru fiecare 20 de dolari adaugati la pretul barilului de petrol, dupa cum a explicat recent, Gheorghe Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare al Lukoil Romania, relateaza Gandul.

Asta inseamna, tinand cont ca barilul s-a ieftinit cu circa 20 de dolari in ultimele zile, ca preturile la pompa ar putea scadea cu 40-50 de lei, in conditiile in care producatorii si vanzatorii de carburanti ar aplica acest mecanism si in cazul scaderii si nu doar al cresterii pretului barilului. Asta ar insemna ca cel mai consumat sortiment de benzina, euro 95, s-ar putea ieftini de la 5,3 la 4,8 lei pe litru, in medie.

Oficialii companiilor petroliere au subliniat in repetate randuri ca evolutia barilului se reflecta in pretul benzinei la pompa cu o intarziere de 60 de zile, respectiv dupa epuizarea stocurilor curente.

Citeste si:
Reuters: G7 va plafona prețul petrolului rusesc. De când va intra...
Reuters: G7 va plafona prețul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.