Ministerul Finantelor Publice a inceput verificarea datelor raportate de catre companiile de stat, dupa ce Eurostat a exprimat rezerve cu privire la calculul deficitului bugetar al Romaniei in sistemul european ESA95, a anuntat marti intr-un comunicat Institutul National de Statistica(INS).

Potrivit comunicatului, la verificarea calitatii datelor urmeaza sa participe si experti ai Bancii Nationale a Romaniei si INS.

Erostat a anuntat marti ca are rezerve in privinta calitatii datelor raportate de Romania referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, calculat dupa standardele ESA95, invocand printre cauze incertitudinea legata de impactul unor companii publice asupra deficitului.

"Astfel de rezerve au fost exprimate de Eurostat si in anii precedenti asupra datelor transmise de alte state membre, cum ar fi Grecia, Danemarca si Marea Britanie (inclusiv pentru ultima Notificare fiscala transmisa la 31 martie 2011)", se arata intr-un comunicat al Statisticii, citat de MEDIAFAX.

Guvernul a stabilit pe 20 aprilie ca va incepe verificarea calitatii datelor din situatiile financiare ale unor companii publice din perioada 2007-2009, in vederea identificarii discrepantelor dintre conturile financiare si nefinanciare.

Dupa verificarea datelor si identificarea cauzelor care au condus la inregistrarea discrepantelor dintre conturile financiare si nefinanciare urmeaza a fi prezentate Eurostat detaliile necesare pentru inlaturarea rezervelor cu ocazia raportarii din septembrie 2011, se mai arata in comunicat.

Anul trecut, Comisia Europeana a majorat estimarile privind deficitul Romaniei dupa metodologia Uniunii Europene ESA 95 pentru anii 2008 si 2009 cu 0,3 puncte procentuale, la 5,7%, respectiv 8,6% din PIB, deoarece a reclasificat unele companii de stat ca apartinand de bugetul statului.

Pentru anul 2008, Eurostat a reclasificat atunci o tranzactie finaciara ca tranzactie nefinanciara, masura care a determinat de asemenea modificarea estimarii privind deficitul bugetar.

Romania ocupa locul 11 in UE in functie de deficitul bugetar de anul trecut ca pondere din PIB calculat dupa standardele ESA95, de 6,4%, fata de 8,5% in 2009, intr-un clasament bazat pe datele Eurostat condus de Irlanda si Grecia, dar se regaseste printre statele comunitare cu cele mai reduse niveluri ale datoriei publice.

Citeste si:
În ce situație vor primi resurse de la buget companiile de stat cu...
Cîțu: „Companiile de stat cu...

Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, deficitul bugetar a fost anul trecut de 6,5% din PIB.

Statistica noteaza ca pentru deficitul bugetar pe anul 2010 au fost luate in calcul estimari privind realizarile companiilor deoarece contul de profit si pierdere si, respectiv, bilantul au termen de depunere ulterior datei de 31 martie de transmitere a notificarii privind deficitul bugetar.

FMI a obligat Guvernul sa includa in calculul deficitului bugetar din acest an si pierderile din 30 companii de stat centrale sau locale, precum si titluri emise de Fondul Proprietatea, societatile fiind astfel obligate sa anunte periodic la Ministerul Finantelor indicatorii financiari si operatiunile efectuate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.