Piata romaneasca de leasing va creste cu cel putin 10% in acest an, de la 1,12 miliarde euro anul trecut, potrivit estimarilor membrilor conducerii Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania.

ALB reprezinta conform statisticilor proprii si BNR 91% din piata de leasing financiar in functie de valoarea activelor finantate si 63% din totalul pietei creditului de consum IFN din Romania.

In anul 2010, membrii ALB au finantat active in valoare totala de 1,024 miliarde de euro, iar companiile neafiliate in valoare de 97 milioane euro, astfel incat totalul contractelor semnate in aceasta perioada insumeaza 1,12 miliarde euro, cu 14% sub nivelul din 2009.

Cea mai mare parte a finantarilor, 63% (712 milioane euro), s-au indreptat catre sectorul transporturilor, urmat de cel imobiliar, 21% (238 milioane euro) si echipamentele, 16% (171 milioane euro). Comparativ cu 2009, finantarile de echipamente s-au redus cu 7%, cele pentru sectorul imobiliar cu 26% si cele pentru transporturi cu 12%.

De asemenea, cele mai multe finanţari, 64% din total, au fost acordate de companiile subsidiare ale bancilor, urmate de societaţile captive, cu 22%, si de sectorul companiilor independente, cu 14%, scrie MEDIAFAX.

Noul presedinte al ALB si directorul general al UniCredit Leasing, Antoaneta Curteanu, estimeaza ca piata de leasing va creste anul acesta cu cel putin 10%, in contextul in care proiectele aflate in analiza si discutiile purtate cu clientii sunt deja in numar destul de mare.

In domeniul transporturilor, evolutia finantarilor in anul 2010 indica pastrarea unei ponderi constante pe categorii de vehicule, respectiv autoturismele detin o cota de 61%, vehiculele comerciale grele reprezinta 23%, vehiculele comerciale usoare detin o pondere de 15% din total, iar alte tipuri de vehicule de 1%.

In anul 2010, in cadrul finantarii echipamentelor, ponderea sectorului constructiilor este in scadere de la 23% la 13%, in timp ce finantarea celorlalte sectoare ale economiei pastreaza o pondere relativ constanta (8% - echipament agricol, 8% - echipament medical, 7% - industria alimentara, 5% - echipamente destinate industriei metalurgice, 4% - echipamente electrice, 3% - industria de prelucrare a lemnului, 3% - domeniul echipamentelor IT si software, precum si alte domenii).

Citeste si:
TAROM achizitioneaza 9 avioane noi: ATR 72-600
TAROM achizitioneaza 9...

"Perioada de criza 2009-2010 indica tendinte noi in finantarea sectorului imobiliar din punct de vedere al ponderii pe categorii imobiliare. Se evidentiaza o crestere de la 26% la 37% a finantarii spatiilor de birouri clasele A, B, C, in timp ce finantarea categoriei retail-outlet a crescut ca pondere de la 21% la 31%, iar terenurile au crescut de la 4% la 9%. In contrast cu acestea, finantarea cladirilor industriale a scazut de la 36% la 17%, iar cele hoteliere de la 6% la 1%. O cauza a acestei evolutii o reprezinta finantarea in baza contractelor de «sale and lease back» ca solutii de obtinere a lichiditatiilor necesare in perioada de criza de catre clientii contractelor de leasing financiar", potrivit ALB, conform MEDIAFAX.

Clientii corporativi au atras cea mai mare parte (92%) din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (6%) si de sectorul public (2%).

Citeste si:
Firea, despre proiectul "vinieta": Voi veni cu acest proiect...
Firea, despre proiectul...

Spre deosebire de anii precedenti, cea mai des intalnita durata a contractelor de leasing este de peste 5 ani (25%), urmata de intervalul de 3-4 ani (22%), 4-5 ani (21%), 2-3 ani (19%), 1-2 ani (8%) si de un an (5%).

In ceea ce priveste industria creditului de consum, membrii ALB au acordat anul trecut credite in valoare de 406,41 milioane euro, din care 395,59 milioane euro (97%) credite destinate consumului personal, 10,41 milioane euro (2,5%) credite auto si 3,41 milioane euro (0,5%) credite industriale.

Vicepresedintele ALB si directorul general al Cetelem IFN, Gilles Zeitoun, anticipeaza ca imprumuturile nou acordate vor creste in acest an cu 10%.

In domeniul creditelor destinate consumului personal, imprumuturile de tip nevoi personale detin o cota de 45%, credite la POS au o pondere de 34% si creditele de tip revolving (inclusiv cardurile de credit) 21%.

Citeste si:
Esti antreprenor doar de o luna? Iata ce sa faci daca vrei sa nu-ti...
Esti antreprenor doar de o...

Din totalul finantarilor de tip credit auto acordate, 99% au fost destinate achizitiei de vehicule noi si doar 1% achizitiei de vehicule second hand.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.