Daca ar fi sa enumeram momentele care au marcat economia romaneasca in 2010, in mod sigur balanta s-ar inclina in favoarea vestilor neplacute. Descopera ce domenii au adus vesti bune.

  • Refinantarea creditelor, vestea buna a bancherilor
Cea mai buna veste din 2010 care a venit din partea sectorului bancar a fost cea referitoare la soliditatea sistemului. Solvabilitatea sistemului bancar s-a mentinut in 2010, la nivel agregat, peste 14%, in conditiile in care nivelul minim reglementat este de 8%, iar cel impus de FMI este de 10%.

O alta veste buna este ca bancile nu au mai apelat in 2010 la facilitatea de imprumut oferita de Banca Nationala a Romaniei, dovedind, astfel, ca nu au probleme de lichiditate.

  • Exporturile au sustinut economia in 2010

Vestea buna a anului 2010 din economie a fost adusa de exporturi, care au crescut cu peste 26% in primele zece luni din acest an comparativ cu perioada similara din 2009.

Deficitul comercial a scazut in primele zece luni din 2010 cu 4,7% fata de perioada similara a anului trecut, la 7,7 miliarde de euro, in contextul unei cresteri mai accelerate a exporturilor comparativ cu importurile, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Exporturile realizate in perioada ianuarie – octombrie s-au ridicat la valoarea de 30,36 miliarde de euro, iar importurile au insumat 38,07 miliarde de euro.

  • Noi pariuri pe piata imobiliara: Birourile si retailul au ramas vedete
Dupa ce in 2009 piata imobiliara a fost definita de un sentiment de asteptare in ceea ce priveste noile dezvoltari si investitii anuntate, in 2010 s-au facut noi pariuri, startul fiind dat de sectoarele de birouri si retail.

Ca si anul trecut, cea mai mare tranzactie imobiliara a fost incheiata de fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI), care a cumparat proiectul de birouri Floreasca Business Park, dezvoltat de Portland Trust in apropiere de statia de metrou Aurel Vlaicu, valoarea tranzactiei fiind estimata la 101,2 milioane de euro.

Citeste integral vestile bune din economie pe Wall-Street.

Citeste si:
Sensy, însărcinată pentru prima dată. Cum le-a dat vestea fanilor...
Sensy, însărcinată pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.