Business8 Noiembrie 2010

Lectura de un minut

Salariile angajatilor din sectorul bugetar vor creste anul viitor, dar nu vor reveni la nivelul de dinaintea reducerii cu 25% aplicata de la 1 iulie 2010, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care crede ca Guvernul si-a facut treaba din punct de vedere al nevoii de ajustare a economiei.

"Reducerea de 25% (n.r. a salariilor bugetarilor) s-a aplicat la jumatate de an, ceea ce inseamna, chiar cu vorbele domnului Vladescu (n.r. fost ministru al Finantelor), ca daca s-ar fi aplicat de la inceputul anului ar fi fost doar de circa 12%. (...) Cu alte cuvinte, pentru ca o anumita reducere va trebui sa ramana si la anul, indiferent de cat va fi inflatia, asta iarasi pe un calcul aritmetic simplu, scaderea de la anul, comparativ cu 2009, adica inceputul acestui an, va fi mult mai mica decat cea care s-a aplicat incepand cu 1 iulie 2010", a declarat Isarescu, citat de MEDIAFAX.

Intrebat daca Guvernul si-a facut treaba de la inceputul crizei, guvernatorul BNR cred ca da in ceea ce priveste nevoia de ajustare a economiei. "Acum ar trebui sa explicam ce inseamna ajustare. Si fac doua precizari: ajustarea era inevitabila in Romania, din timp ce nu mai aveam acele intrari de capital, apoi ajustarea macroeconomica se poate intampla oriunde", a continuat Isarescu.

El a reiterat ca ajustarea a inceput odata cu declansarea crizei in sectorul neguvernamental, fiind observata prin reducerea deficitului de cont curent de la circa 12% la peste 4%.

Intrebat de ce nu au curaj politicienii sa ia masurile necesare la momentul potrivit, Isarescu a aratat ca astfel de actiuni sunt "costisitoare" din punct de vedere politic.

Citeste si:
Olguta Vasilescu: Liberalii vor alegeri in iunie ca sa nu mai dea nimi
Olguta Vasilescu: Liberalii...

Mai multe detalii despre cresterea salariala a bugetarilor estimata de Mugur Isarescu, cititi pe Wall-Street.ro.

Cititi si alte declaratii ale guvernatorului BNR:

Citeste si:
Guvernul ar putea declara libere zilele de 27 decembrie si 3 ianuarie
Minivacante pentru bugetari:...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.