De cate ori vi s-a intamplat sa plecati de la casa de marcat cu o bomboana in locul restului de cativa bani pe care vanzatorul ar fi trebuit sa vi-l returneze la cumparaturile platite?

Adeseori vanzatorii nu au suficient "marunt" in casele de marcat pentru a acorda restul la plata cumparaturilor de mica valoare, cu toata ca datele oficiale arata cresteri anuale de doua cifre ale numarului monedelor aflate in circulatie. Monedele raportate de BNR ca fiind in circulatie sunt insa de multe ori blocate chiar de consumatori, fie din comoditate, fie pentru a evita reactia negativa a comerciantilor in momentul in care platesc cu mai multe monede, informeaza Gandul.

"Nu exista o penurie de monede emise de BNR, ci o comoditate a agentilor economici, care nu solicita si nu doresc sa ridice aceste cupiuri", spun reprezentantii BCR, cea mai mare banca locala dupa active.

In raportul anual 2009, Banca Nationala a sesizat totusi cresterea cererii pentru monede, evolutie pe care o punea pe seama generalizarii unei atitudini corecte in randul comerciantilor in ceea ce priveste acordarea restului. La sfarsitul lui 2009, numarul monedelor aflate in afara sectorului bancar era cu 25% mai mare decat in decembrie 2008, scrie ZF.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.