Business5 August 2010

Lectura de un minut

Anularea ajutoarelor sociale acordate nejustificat, in urma verificarii unei parti din dosarele incheiate pentru venitul minim garantat, indemnizatii de handicap si pensii de invaliditate, a generat economii de aproximativ 26 milioane euro, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.

El a aratat, la postul public de radio, ca din totalul celor 288.401 persoane care beneficiaza de venit minim garantat au fost verificate 85.000 dosare, dintre care 20.000 au fost suspendate, rezultand astfel o economie anuala de aproximativ 11 milioane euro.

Pentru indemnizatiile de handicap au fost verificate 51.000 dosare dintr-un total de 549.906 acte incheiate, constatandu-se ca 7.300 dintre acestea au fost intocmite abuziv. Economia anuala rezultata din sistarea acestor plati este de aproximativ 10 milioane euro.

In ceea ce priveste pensiile de invaliditate, din totalul celor 915.656 dosare, dintre care pot fi revizuite 654.000, au fost verificate 48.869 acte, iar pentru 3.403 dintre aceste dosare au fost emise decizii de invalidare. Economia anuala astfel rezultata este calculata la 5 milioane euro.

Un sfert dintre dosarele de asigurare a venitului minim garantat controlate de catre autoritati au fost suspendate sau anulate, deoarece beneficiarii nu aveau dreptul sa primeasca acest sprijin, la care se adauga alte mii de dosare anulate pentru indemnizatii de handicap si pensii de invaliditate, rezulta din datele prezentate, duminica, la videoconferinta Guvernului cu prefectii, de catre ministrul Muncii, Mihai Seitan.

Citeste si:
Violeta Alexandru, apel la angajatori: Evitați încheierea...
Violeta Alexandru, apel la...

Autoritatile au verificat pana in prezent aproximativ 50% dintre dosarele in baza carora este asigurat venitul minim garantat, control in urma caruia s-a impus suspendarea sau anularea a 24% dintre aceste dosare, incheiate cu persoane care nu aveau dreptul sa primeasca acest sprijin.

Ministrul a aratat ca exista localitati in judetele Bacau, Timis si Prahova in care au fost anulate toate dosarele incheiate pentru venitul minim garantat, numarul acestora ridicandu-se la peste 10.000 persoane.

In cazul indemnizatiilor pentru handicap, din cele peste 40.000 dosare verificate au fost suspendate circa 6.000 dosare, din cauza suspiciunilor de frauda, urmand sa fie aplicate "sanctiuni juridice si penale", potrivit sursei citate.

Seitan a adaugat ca au fost verificate si 39.000 dosare pentru pensii de invaliditate, iar rezultatul controlului a condus la "depensionarea" a 3.200 persoane.

Citeste si:
Primaria Capitalei vrea sa acorde un ajutor financiar lunar pentru...
Primaria Capitalei vrea sa...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.