Evaziunea fiscala din Romania valoreaza 15 miliarde de euro, motiv pentru care, Executivul a emis o ordonanta de urgenta menita sa o combata. Insa, cum aceasta lege se bate cap in cap cu directivele europene si CE ne avertizeaza cu cartonasul rosu al infringementului, ne face sa ne intrebam ce vrea de fapt Guvernul: disciplina fiscala sau finantarea bugetului pe termen scurt?

"Evaziunea fiscala se ridica la cel putin 15 miliarde de euro, in conditiile in care doar partea legata de fraudarea TVA la achizitiile intracomunitare din cauza ca reglementarea defectuoasa a legilor reprezinta 3,3% din PIB, respectiv aproape patru miliarde de euro. Cea mai mare parte a evaziunii fiscale legata de TVA o reprezinta fraudarea bugetului de stat in comertul cu alimente", a spus Gabriel Biris, Managing Partner la Biris-Goran.

Astfel, luand in calcul aceasta suma, aproape la fel de mare ca imprumutul contractat anul trecut de la FMI, CE si BM, dar si criza in care este "scufundata" economia Romaniei, ne face sa nu ne mire ca Executivul vrea cu orice chip sa aduca acesti bani la bugetul de stat. Chiar daca modalitatea gasita pentru combaterea evaziunii fiscale incalca o serie de directive europene si ne poate aduce pe cap infringementul care in ultima lui faza ne-ar bloca toate fondurile de la UE.

  • Executivul si-a asumat riscul infringementului

In prezent, Romania discuta cu reprezentantii Comisiei Europene (CE) pentru a nu primi infringement pe ordonanta privind combaterea evaziunii fiscale, iar Guvernul va aplica masurile din ordonanta doar pana la 31 decembrie pentru a reduce riscul oricaror penalitati, a declarat, marti, ministrul de finante, Sebastian Vladescu.

"Riscul procedurii de infringement a fost asumat, insa s-a luat aceasta masura pentru a reduce evaziunea cu plata TVA in domeniul intracomunitar. Ordonanta se va aplica pe o perioada limitata pentru a diminua riscul oricaror penalitati generate de procedura de infringement. Vom face tot ce este necesar ca sa iesim din aceasta procedura inainte de a fi penalitati", a declarat Vladescu, citat de NewsIn.

Ministrul finantelor a precizat ca ordonanta de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale va deveni aplicabila din aceasta saptamana sau cel tarziu pana la sfarsitul saptamanii viitoare, sustinand ca este nevoie de acest act normativ pentru a pune la punct un sistem de control pentru combaterea ilegalitatilor in ce priveste restituirea de TVA.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Vladescu a precizat ca prin masurile ce vor intra in vigoare, doreste recupererarea "a cateva sute de milioane de euro in acest an din evaziunea facuta prin contrabanda de tigari, ce se ridica la aproape 1 miliard (n.r. euro), si mai mult de jumatate (n.r. de miliard euro) anul viitor".

In acest context, Vladescu a precizat ca guvernul nu ia in calcul majorarea accizelor pentru tutun si petrol in acest an.

Cea mai mare evaziune fiscala se face la tutun, alcool si produsele petroliere, precum si in zona produselor alimentare "care intra in Romania si nu au taxe, fiind in sistemul extracomunitar, acestea urmand a se vinde in diferite locatii fara factura, ceea ce pagubeste bugetul de neplata TVA", a adaugat Vladescu.

  • Disciplina fiscala? Nu! Mai degraba finantarea statului pe termen scurt

Pe de alta parte, secretarul general al Asociatiei Internationale de Fiscalitate (IFA) Romania, Delia Catarama, declara recent ca Ordonanta de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale urmareste mai degraba finantarea statului pe termen scurt, decat intarirea disciplinei fiscale, masura care ar putea afecta negativ mediul de afaceri. [Replica FMI: S-a vrut majorarea taxelor si impozitarea progresiva]
Citeste si:
Shakira este acuzată de evaziune fiscală. Cântăreața ar putea...
Shakira este acuzată de...

Cat priveste incalcarea acquis-ului comunitar, ea preciza ca "un strain care ar face o achizitie intracomunitara in Romania si nu stie sa citeasca legea in limba romana va citi directiva europeana, iar potrivit acesteia, nu are nimic de platit. Nu plateste nimic pentru ca a respectat directiva europeana, dar va constata ca in Romania trebuia platit".

"Probabil ca va primi acea amenda intre 50.000 si 100.000 lei, plus confiscarea de mijloace de transport si marfa. Iar daca va da statul in judecata, pentru ca este contrar directivei europene, ma tem ca va castiga", a adaugat ea.


Masuri mai dure impotriva evaziunii fiscale

Guvernul a adoptat recent actul normativ privind combaterea evaziunii fiscale, care prevede un control mai strict la introducerea in tara a produselor cu risc ridicat de evaziune, care presupune "trecerea pe culoare specifice" si plata TVA sau a altor obligatii vamale si fiscale in puncte prestabilite. Este instituita totodata taxarea inversa a TVA pentru produse precum cerealele, legumele, fructele, florile, carnea si produsele din carne sau zaharul si este introdus "registrul operatorilor intracomunitari", in incercarea de a elimina evaziunea in zona TVA. De asemenea, magazinele duty-free vor plati anticipat TVA, accize si taxe vamale.

Citeste si:
Vladescu: "Boc are o intelegere limitata a economiei"
Vladescu: "Boc are o...

Cititi si: Bonul fiscal, solutia lui Boc pentru combaterea evaziunii fiscale

Guvernul si-a asumat raspunderea pe "austeritate"

Ce "sanse" are motiunea "Opriti genocidul social"?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.