Consecintele ar fi dure in cazul in care va fi adoptata propunerea guvernantilor de a scadea contributia la pilonul II de pensii private de la 2,5% la 0,5% din salariul brut.

  • Afectarea imaginii Romaniei ca posibila destinatie de afaceri. Efectele reducerii contributiei la pilonul II ar afecta foarte mult si imaginea Romaniei ca posibila destinatie de afaceri pentru investitorii straini. O astfel de decizie afecteaza grav planul de afaceri si atingerea punctului de break-even (punctul in care veniturile sunt egale cu cheltuielile n.r.) de catre administratori care au investit, la nivel de piata, circa o jumatate de miliard de euro in vederea lansarii sistemului de pensii private din Romania, scrie Wall-Street.ro.

Aceasta decizie ar afecta clar imaginea Romaniei in lume. Afecteaza intr-un mod dramatic planurile de afaceri ale administratorilor pe baza carora au investit cateva sute de milioane de euro si indiferent de cati vor reusi sa supravietuiasca dintre ei sau nu, mesajul transmis de Romania in strainatate va fi acelasi”, a atras atentia Radu Craciun, director de investitii al Eureko Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private.

  • Negarea unui mod de a economisi. Pentru foarte multi romani, studiile institutiilor abilitate au aratat ca pilonul II al pensiilor private obligatorii reprezinta singura modalitate de a economisi in vederea asigurarii unui venit decent la varsta pensionarii. Scaderea pana la 0,5% din salariul brut al contributiei ar conduce concret spre sume mult prea mici, din care, asa cum spun calculele specialistilor in domeniu nu s-ar putea ajunge la un nivel satisfacator al pensiei.

“Am esuat sa economisim la nivel global, asta ne arata situatia prezenta. Cu totii am imprumutat si am cheltuit mult mai mult decat ne permiteam, iar ceea ce ma dezamageste in Romania este ca sindicatele ar trebui sa militeze pentru o marire a contributiei in vederea economisirii, dar se pare ca acesta este singurul lucru pe care nu-l facem”, a explicat Adrian Allott, senior consultant pentru Milliman, in carul aceleiasi intalniri a industriei de profil.
Citeste si:
Efectele economice ale războiului din Israel. Violențele vor...
Efectele economice ale...

  • Diminuarea cu 30% a pensiilor pentru tinerii de astazi. Poate ca cel mai grav efect este impactul direct al acestei masuri, reducerea pensiei finale a participantilor de azi la sistem cu circa 30%.Un calcul efectuat de Eureko Pensii arata o reducere a sumelor pe care le-ar putea primi fondurile in administrare cu 2,4 miliarde de lei, si asta numai pana la sfarsitul anului viitor.

Pensiile generatiei decreteilor, foarte numeroase si care tin in spate sistemul de asigurari sociale de astazi o sa beneficieze de o pensie cu 20-30% mai mica din cauza acestei masuri. Nu va mai veni nimeni, din urma, care sa le asigure pensiile de azi”, a explicat Radu Craciun.

PETITIE: NU scaderii contributiilor la pilonul II!

Restul efectelor negative ale aprobarii scaderea contributiilor la pilonul II cititi pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.